Бързане при проектирането и недостатъчно финансиране са причината за затлачването

...
Бързане при проектирането и недостатъчно финансиране са причината за затлачването
Коментари Харесай

Заради бързане да усвои евросредства Варна е построила неизползваемо рибарско пристанище

Бързане при проектирането и незадоволително финансиране са повода за затлачването с пясък на новото рибарско пристанище " Карантината " във Варна единствено година след откриването му. Фактът, че пясъчните наноси ще затворят входа му е станал явен още в процеса на строителството, само че все пак то е било изпълнено без да се създадат корекции. Това демонстрира наличието на преписка, разменена сред ръководителя на плана за създаване на пристанището Милен Мънев, проф. Румен Кишев, началник на Центъра по хидро и аеродинамика във Варна (структура на БАН) и проф. Снежана Мончева, шеф на Института по океанология при академията. Двете институции са били директни реализатори на проектирането, предоставено от Община Варна. Пристанището беше издигнато с 14 млн. лева (без ДДС) по-голямата част от които европейски средства.

Според наличието на подписания контракт, който " Дневник " получи по Закона за достъп до социална информация, Българска академия на науките е следвало да извърши " научноизследователска, развойна, проучвателна и теренна активност, както и да обезпечи проучвателен екипи при правене на планово предложение и разработване на план ". За тази активност Община Варна е платила 360 хиляди лева Договорът е бил подписан на 7 декември 2017 година, а на 4 януари 2021 година тогавашният министър-председател Бойко Борисов се разноски из към този момент готовото пристанище, съпроводен от кмета на града Иван Портних. Тогава медии, финансирани от локалната администрация, разгласиха информация за визитата под заглавие

" Премиерът удивен от новото рибарско пристанище "

Но " Карантината " по този начин и не можа да очарова риболовците във Варна. Първо, тъй като незабавно след откриването му стана ясно, че поради липса на съоръжение в употреба са въведени единствено една трета от кейовите му места. И второ, тъй като единствено година откакто Борисов похвали пъстрата фасада на административната му постройка, пристанището се оказа блокирано от песъчлив нанос.

 Между скъпото и невъзможното - Варна търси решение за неизползваемото си рибарско пристанище Между скъпото и невъзможното - Варна търси решение за неизползваемото си рибарско пристанище

Още в хода на строителството му - на 13 май 2020 година, ръководителят на плана Милен Мънев (главен специалист " Енергийна успеваемост " в Община Варна) написа до Румен Кишев и Снежоана Мончева писмо, в което им оповестява следното: " Уведомявам Ви, че по време на авторския контрол при построяването на пристанищните хидротехнически уреди " са установени промени на водната линия на прилежащия плаж и на профила на подводния брегови скат западно от пристанището ". По този мотив Мънев моли за " мнение по отношение на посочените промени на прилежащия плаж и заплахата от затлачване на входа на пристанището ".

Странно е, само че отговорът идва близо два месеца по-късно - на 3 юли 2020 година В него Кишев и Мончева изясняват следното: " При осъществените през 2017 година изследвания във етапа на планиране на пристанището са дефинирани рекомендации за спомагателни проучвания за по детайлна и надеждна оценка на резултата на новоизградените уреди върху наносния превоз, ерозоионните и акумулативни процеси в прилежащите сектори, както и за попречване на застойни зони и утежняване на параметрите на качеството на водата ".

По нататък в отговора си двамата професори напомнят, че такива дълготрайни проучвания не са били вероятни " заради късите периоди и лимитираните запаси за планиране ".

 Част от писмото на проф. Румен Кишев, началник на Центъра по хидро и аеродинамика във Варна (структура на БАН) и проф. Снежана Мончева, шеф на Института по океанология при академията.
Част от писмото на проф. Румен Кишев, началник на Центъра по хидро и аеродинамика във Варна (структура на БАН) и проф. Снежана Мончева, шеф на Института по океанология при академията.

След това те изясняват, че не може обосновано да бъде несъмнено, дали затлачването на входа на пристанището се дължи на сезонния темперамент на динамичността на наносите, дали те имат инцидентен темперамент или ще се трансфорат в трайна наклонност. С други думи - при строителството на пристанището

нищо не е могло да стане ясно

поради бързане от страна на локалната администрация във Варна да усвои непременно европейското финансиране. Но и поради неналичието на задоволително пари за научни изследвания преди изработването на плана за пристанището.

 Фотогалерия: Пясъкът завладява рибарското пристанище Фотогалерия: Пясъкът завладява рибарското пристанище " Карантината " във Варна

В края на писмото си Румен Кишев и Снежана Мончева оферират " да бъде подхваната детайлна мониторингова стратегия за региона на пристанището и прилежащите му зони с дълготрайност две години ". В умозаключение те предлагат предприемането на градивни и експлоатационни ограничения, след които спомагателни строителни действия и драгиране на пясъчните наноси.

До този миг няма данни препоръчаният подробен двугодишен мониторинг да е бил осъществен или това да следва. В подмяна на това обаче единствено преди седмица от Община Варна оповестиха, че стартират почистване на пясъка от входа на пристанището, без да е ясно какъв брой тъкмо ще коства това и какъв брой постоянно ще би трябвало да бъде осъществявана тази процедура.

Според директоръа на общинското дружество " Общински паркинги и синя зона " Младен Иванов, в чиито активи беше зачислено пристанището,след драгирането плановите дълбочини на входа му щели да бъдат непокътнати " най-малко една година с цел да може през това време да се търсят дълготрайни разновидности ". " Това, което ние желаеме от страна на община Варна, е някой като каже, че по този начин ще се реши въпросът да си постави подписи и да носи гаранционната отговорност за това, сподели шефът на " Общински паркинги и синя зона ", сподели Иванов. Защото в случай че влагаме сериозна сума и това, за което са изхарчени парите, не се случи, кой ще е отговорен? Аз не съм чул архитект да е отговорен в България за нещо ".

Въпреки митингите на жители и специалисти

пристанище " Карантината " беше издигнато върху песъчлив плаж в южната част на Варненския залив. При едно от визитите си във Варна тогава Бойко Борисов сподели, че това било единствено един " каманак " и " змиярник ". Освен това, с цел да завоюва европейското финансиране, локалната администрация във Варна на процедура излъга, че ще реконструира и уголемява съществуващо рибарско пристанище, каквото беше наложителното изискване на програмата на Европейския съюз. То беше построено " от нулата " на място, където имаше единствено остарял железен мостик. Специално за правенето на снимковия материал към плана за финансиране към него бяха привързани няколко понтона, които да наподобяват кейови места. По тази причина Фондация " Антикорупционен фонд " сезира през предходната година " Олаф " по случая.

 Варна разшири Варна разшири " виртуално " рибарско пристанище с еврофинансиране

В края на м.г. локалната администрация подписа контракт с сдружението " Хидроремонт " за възлагане на социална поръчка на стойност 362 хиляди лева без Данък добавена стойност за създаване на спомагателни уреди и доставка на съоръжение без които то не би могло да действа с плановия си потенциал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР