Барселона, това е Гауди! Подобно възклицание може да чуете от

...
Барселона, това е Гауди! Подобно възклицание може да чуете от
Коментари Харесай

Смъртта на Гауди е срамът на Барселона. Вижте защо...

Барселона, това е Гауди! Подобно възклицание може да чуете от устата на съвсем всеки екскурзиант, докоснал се до магията на архитектурното знамение, завещано ни от каталунеца. Неговите творения надвишават рамките на човешкото въображение, а природата нахлува в градската среда, с цел да я превземе с благосъстоянието си от цветове и форми: здания с очи, вместо балкони, замък със зоопарк на покрива, дантелени кули, причудливи пейки, динозаври, полегнали върху последния етаж.



И никакви прави линии! Антони Гауди ги ненавижда, така както и самата природа не ги е присъединила в проектите си - правият ъгъл е фиктивен от индивида, а кръгът е белязан от Бога. Затова и този чудноват проектант обичал да се разхожда със сурови яйца в джоба си, тъй като те символизирали хубостта и вечността. В ръцете му камъкът " оживява " и получава душа - магия, в която са отдадени единствено богоизбрани гении.



От всички 19 здания, проектирани от Гауди, 12 са в Барселона. През 1984 година всички те са оповестени от ЮНЕСКО за монументи на културата от международна големина.

На днешния ден обаче означаваме годишнина от гибелта на великия проектант, който умира на 73-годишна възраст при безразсъден случай на 10 юни 1926 година Загледан в обичаните си причудливи облаци, Гауди по този начин и не вижда приближаващия трамвай. Нито един колар не пожелава да го откара в болница, тъй като не разкрили в облеклата му пари, с които да заплати. Никой не познал " талисмана " на Барселона, облечен непретенциозно като дрипльо - той не държал на тези неща. Впоследствие е откаран в болница за небогати, където е открит едвам на идващия ден от другари, тръгнали да го търсят. На тяхното предпочитание да го реалокират в по-елитна болница, той отхвърля с думите: „ Тук, измежду бедните, е моето място “.

Гауди умира и остава незавършено едно от най-великите си творения - катедралата " Саграда Фамилия ". 



Жителите на Барселона са в печал, изгубили благодетеля си, а кметската администрация издава предписание: оттук насетне всички таксита и карети да са оцветени в черно и жълто. Двата цвята символизират цвета на траура и скръбта по великия каталунец, само че и припомнят за позора на човешкото безсърдечие.
Ирония на ориста е, че Гауди умира точно в града, който самичък основава и без който той нямаше да е това, което всяка година притегля милиони туристи. Гауди се оказва доста по-щедър към столицата на Каталуния, в сравнение с тя към него.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР