, барон на Бредфорд и професор по икономика и управление

...
, барон на Бредфорд и професор по икономика и управление
Коментари Харесай

Има серизони съмнения към доклада за Кристалина Георгиева

, барон на Бредфорд и професор по стопанска система и ръководство в London School of Economics (LSE), популяризира свое, началник на Борда на Международния валутен фонд, в което показва безрезервната си поддръжка за ръководещия шеф Кристалина Георгиева. Името ѝ бе забъркано с внушения за оказван от нея напън в интерес на Китай при разработване на отчета Doing Business от 2018 година, до момента в който тя бе основен изпълнителен шеф в Световната банка.

Стърн е бил основен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие и Световната банка и старши вицепрезидент в Световната банка, както и учител в Оксфорд, Уоруик, LSE, MIT, Ecole Polytechnique и Collège de France в Париж, както и във висши учебни заведения в Индия и Китай.

Предлагаме ви позицията му в разногласието за протичащото се в Световната банка и резултата от него върху позицията на Георгиева в МВФ (заглавието е на " Дневник " ):

Пиша Ви като на добър другар на МВФ и като човек, който познава фонда добре и е работил в продължение на четири десетилетия с всички ръководещи шефове от Жак де Ларозиер насам.

Писмото ми е във връзка неотдавнашните полемики и отчет за ролята на Кристалина Георгиева по отношение на отчета на Световната банка Doing Business. Макар да не познавам непосредствено събитията, които са били проучвани и обсъждани, има задоволително съответстващ опит като основен икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване (1994-1999) и Световната банка (2000-2003). И на двете места съм следил данните и знаците в Doing Business. В Европейска банка за възстановяване и развитие, да вземем за пример, моята група създаде и приложи Индикаторите за преход, с цел да помогне за оценката на напредъка към отворена пазарна стопанска система в страните от Източна Европа и някогашния Съветски съюз.

Искам да отбележа 4 основни момента, въз основата на които предлагам бордът на Международния валутен фонд да изрази цялостно доверие в Кристалина Георгиева и в това тя да продължи да управлява фонда в идващите доста значими години.

Първо, познавам и съм работил с Кристалина доста години - до момента в който беше в Европейската комисия, Световната банка и МВФ и я познавам като извънредно честен човек, експерт от най-висока класа, с най-точната преценка и незабравим гений и умеене да проучва.

Второ, доверието към отчета от " Уилмърхейл ", публикуван по-рано този месец, е под сериозен въпрос, изключително поради свидетелствата от Шанта Девараджан, старши шеф на Департамента за разрастващите се стопански системи в Световната банка по това време.

Познавам Шанта от десетилетия и той е доста честна персона, огромен експерт и извънреден икономист. Позицията му преди време и думите му за събитията са доста значими за оценката до каква степен може да се разчита на отчета на " Уилмърхейл ". Той беше старши шеф, докладващ непосредствено от Кристалина като основна изпълнителна директорка към работещите по отчета [Doing Business]. Той изрично съобщи в профила си в " Туитър ", че " в нито един миг не съм се чувствал притискан ".

Той твърди, че Кристалина е изисквала " да не се вършат никакви взаимни отстъпки с честността на Doing Business " и че отчетът [на " Уилмърхейл " ] е пропуснал основни аспекти от свидетелските му показания, в това число упоменатото изказване.

Изявленията му след публикуването на отчета на " Уилмърхейл " са извънредно значими и слагат под надълбоко подозрение доверието към този документ.

Трето, идващите няколко години са извънредно значими за стабилността на международната стопанска система и околната среда. Това е интервал, решителен толкоз, колкото този след Втората международна война. Светът се нуждае от ясно, уважавано и устойчиво управление. Кристалина е демонстрирала, че е извънредно квалифицирана да бъде подобен водач. Сътресения в този момент може да нанесат доста вреди. Светът се нуждае извънредно доста от лидерските качества на Кристалина в идващите години.

Четвърто, като управлявал и ползвал Индикаторите за преход в Европейска банка за възстановяване и развитие и надзиравал данните и знаците в Световната банка, бих дал малко обяснение за естеството на тези процеси. Опитваме се да измерваме детайли (в Doing Business и в Transition Indicators), които е изначално мъчно да бъдат дефинирани и пригодени. Това изпитание е доста скъпо, само че би трябвало да признаем компликациите и неизбежността на оценките.

При осъществяването на тези задания е значимо и даже належащо да се разискват със съответните страни измерванията и оценките, до момента в който в това време се осъзнава желанието им за " положителни резултати ". Затова обсъждахме Индикаторите за преход с публични представители на съответната страна и това беше вярно. Те постоянно използваха причини, които смятахме за неоснователни, само че и правеха смислени и значими забележки. Подобни полемики не е наложително да значат оказване на непозволено влияние; в противен случай, те са част от процеса. И е естествено, когато изникнат компликации или несъгласия по някои проблеми, високопоставени фигури да се включат в полемиките.

Поради изброените аргументи би трябвало да я сно, че бордът би трябвало да има цялостно доверие в честността, ученията и преценката на Кристалина Георгиева. Светът се нуждае от нейното удивително водачество в днешните съдбоносни времена.

Моля да споделите писмото ми с борда на МВФ и други. В името на прозрачността, го върша обществено притежание. Пиша единствено от мое име.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР