Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква Св.

...
Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква Св.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова откри в Одрин барелеф на отец Александър Чъкърък

Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската черква „ Св. Георги “ в Одрин вицепрезидентът. Днес се навършва една година от неговата гибел. Отец Чъкърък беше дълготраен духовник в българските църкви в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските сдружения в България, труженик за запазване и подсилване на българската религия и обичаи. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските сдружения в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара, оповестяват пт президентския прессекретариат.

„ Най-важното е да работим дружно и който на какъвто език желае, на подобен да се моли. Молитвата звучи по един и същи метод. “ Това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи в никакъв случай няма да не помни. Негова беше житейската философия на приемливост и реципрочност. Вярвам, че като ни гледа от горната страна, той е удовлетворен, тъй като през днешния ден тук в негова памет сме се събрали толкоз доста хора – представители на всички равнища на турската власт, на българските институции и локалната власт, на Съюза на тракийските сдружения в България “, уточни в словото си вицепрезидентът Йотова.

„ Всяка минута от живота му беше отдадена на запазване на православната религия, на българския език, на укрепването на българската общественост. Отец Чъкърък беше един от най-хубавите посланици сред България и Турция “, акцентира. Тя напомни, че месец преди кончината му отец Чъкърък беше почетен от президента с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо завещание.

„ Делото на отец Чъкърък не си отиде с него, то продължава и през днешния ден “, съобщи Йотова и увери в неизменимата поддръжка на президентската институция брачната половинка му Мария Чъкърък, която управлява Българското неделно учебно заведение „ Иван Вазов “ и Народно читалище „ Просвета “ – единственото българско читалище в чужбина. Тъй като пораства ползата към българския език, дружно с Министерство на образованието и науката работим за изпращането на още учители тук, уточни вицепрезидентът.

„ В двете български църкви в Одрин ще продължава да се чува българска тирада, българското учебно заведение ще продължава да учи и млади, и остарели на български език. Така, както искаше отец Чъкърък – в името на България и на православната религия “, акцентира Йотова. Тя съобщи, че се чака да бъде изпратено духовно лице, което да служи на български език.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР