Барелеф на д-р Кирил Кирязов беше официално открит в тунджанското

...
Барелеф на д-р Кирил Кирязов беше официално открит в тунджанското
Коментари Харесай

Откриха барелеф на д-р Кирил Кирязов в Ботево, който ще пази жив спомена 

Барелеф на доктор Кирил Кирязов беше публично открит в тунджанското село Ботево, където той е работил като доктор 52 години.

Част от управлението на Община „ Тунджа “, общински съветници, донори, роднини и признателни ботевци се събраха, с цел да изразят своята респект и самопризнание към дългогодишния труд на лекаря, общественика и към почетния жител на Община „ Тунджа “, свързал професионалния и житейския си път с тунджанските села.

Идеята за създаване на паметна плоча с барелеф на доктор Кирязов е на Инициативен комитет от с. Ботево, подкрепена от Общината. Те проведоха дарителска акция за набиране на средства, а направата на барелефа и на плочата е на скулптора Руслан Русев – Роко. Барелефът е инсталиран на фасадата на Здравната работа, в която лекарят на Ботево е работил 52 години.

Кметът на с. Ботево Георги Танев напомни биографията на доктор Кирязов и благодари на всички, помогнали за реализацията на концепцията. „ Никога не повишаваше звук на пациент. През тези години докторът дотам се срасна с нас и с нашата природа, че ние го имахме като наш съселянин. В Ботево е имало и други лекари, само че той не пое техния път към града, а остана при хората в селото, стана тяхна опора като доктор и държавник, няма социална самодейност на селото, в която той да не се включи като донор “, напомни ботевският кмет и цитира думите на доктор Кирязов за Ботево: „ Обиколил съм всички планини в България и в Париж бях и на Айфеловата кула се качвах, само че най-мило ми е Ботево. В него сънят ми е най-чист “.

Кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев открои ролята на доктор Кирязов за тунджанската общественост, говорейки за неговата посветеност на работата, за човечността и достолепието му. „ През целия си умишлен живот познавам доктор Кирязов, той беше един от най-големите другари на татко ми, като кмет съм имал доста приятни срещи с него, беше един от първите почетни жители на Община " Тунджа " от 2009 година “, описа тунджанският кмет и добави, че доктор Кирил Кирязов ще остане в спомените на всички като един неповторим човек, неповторим доктор и справедливо барелефът му ще пази жив загатна за него “.

Заупокойна молитва отслужи отец Жельо, присъстващите уважиха паметта на доктор Кирязов с поднасяне на венци и цветя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР