Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й

...
Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й
Коментари Харесай

Георги Глушков участва в откриването на барелеф на Пенка Стоянова

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й град кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов и президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

На събитието участваха ръководителят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, националният представител Веска Ненчева, общински съветници, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб Академик Пловдив дами – Тодорка Николова и на Марица Пловдив – Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, възпитаници от СУ „ Васил Левски “ докоснали се до достиженията на спортистката.

За присъединяване на Пенка Стоянова в спортния и публичния живот на Карлово приказва доктор Кабаиванов.

„ Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младежите четат за Пенка Стоянова, дано знаят какъв човек и състезател беше! “, сподели кметът.

Слово за легендата произнесе и Георги Глушков.

„ За мен е чест да съм тук и дружно да окажем респект и да си спомним за Голямата Пенка Стоянова! Щастлив съм, че този монумент тук ще припомня на всички поданици на град Карлово и посетителите му за един човек, една персона, която остави голяма диря в българския, в международния баскетбол и ще грее вечно в нашата памет.Всички вие знаете коя беше тя – Пенка Стоянова.

В спорт като баскетбола растежът е нещо, което отличава доста баскетболисти. Особено във времената, в които тя се състезаваше. Но не нейният растеж я правеше огромна. Тя беше даже мъничка спрямо огромна част от противничките си на терена. Но личността й, характерът й, сърцето й, гордостта й я правеха огромна и извисяваха над всички. Именно тези качества й осигуриха място измежду най-хубавите, място в Залата на славата на интернационалната баскетболна федерация ФИБА.

Като играч на националния тим на България Пенка Стоянова реализира изключителни триумфи. Спечели сребърен и бронзов орден на Олимпийски игри в Москва и Монреал, сребърен орден на ЕвроБаскет. Има и безчет клубни триумфи, които подкрепиха извънредно доста развиването и популяризирането на баскетбола у нас и в целия свят. В град Карлово са родени доста велики българи. Пенка Стоянова се подрежда почтено измежду тях! “, сподели Глушков.

Скулпторът Димитър Рашков – създател на барелефа, благодари на управлението на общината и на всички, подкрепили реализацията на паметния знак.

Писмо до кмета на общината изпрати Теодора Бонева, щерка на баскетболистката.

„ Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с построяването на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, тъй като тя остави светла следа и завещание нетленно освен за мен, само че и за всички, които я познаваха. “, написа Бонева.

Десетките присъстващи поставиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния тим на Европа, капитан на представителния женски народен отбор, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен жител на Карлово – Пенка Стоянова, оповестиха от пресцентъра на община Карлово.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР