Бърдо. Зам.-министър Милко Бернер участва в 17-ата среща на Комитета

...
Бърдо. Зам.-министър Милко Бернер участва в 17-ата среща на Комитета
Коментари Харесай

Зам.-министър Милко Бернер участва в 17-ата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа

Бърдо. Зам.-министър Милко Бернер взе участие в 17-ата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско съдействие в Югоизточна Европа. В рамките на срещата, състояла се на 7 септември в Бърдо, Словения, бе изработен обзор на постигнатия прогрес в практическото използване на Конвенцията и бяха показани проекти за деяние в петте съществени области, в които се възнамерява по-нататъшно развиване на съдействието - отбраната на персоналните данни, обменът на информация, оперативното съдействие, противодействието на тероризма и автоматизираният продан на данни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Основната полемика на министрите бе отдадена на пакета от проектодокументи, предвиждащи основаването на механизъм за автоматизиран продан на ДНК, дактилоскопични и данни за регистрация на МПС сред страните - страни по Конвенцията, по сходство на модела Прюм в границите на Европейски Съюз. Изразена бе обща политическа поддръжка за ускорение на процеса на договаряния по плановете, тъй че съглашението за автоматизиран продан на данни да бъде подписано през 2018 година Същевременно, всички страни подчертаха нуждата редом с формалните договаряния, да се подхващат и дейности за основаване на нужния потенциал в страните от Западните Балкани и Молдова за практическо използване на бъдещото съглашение. Ще се търсят благоприятни условия за финансиране на построяването на автоматизираните системи със средства по европейски стратегии. България изрази подготвеност да споделя експертен опит като една от държавите-членки на Европейски Съюз, които реализират автоматизиран продан на данни и по трите посоки в границите на Прюм.
Днес полемиките за възстановяване на съдействието в района ще продължат в границите на откриваща конференция на концепцията за сложно ръководство на вътрешната сигурност в Западните Балкани, призната от Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “ през декември 2016 година Концепцията има три съществени стълба - противопоставяне на тероризма, противопоставяне на тежката и проведена престъпност и гарантиране на граничната сигурност. Основната цел е да бъдат систематизирани всички действия в района по тези линии, реализирани в границите на разнообразни районни формати и с поддръжката на сътрудници и донори от Европейски Съюз и отвън него, с цел да се избегне повтаряне на старания и запаси и да се реализира оптималната успеваемост в осъществяването на европейските стандарти от страните от Западните Балкани. Като държава-членка на Европейски Съюз и част от района, България поддържа прагматичният метод на концепцията за сложно ръководство на вътрешната сигурност и е подготвена да продължи да работи интензивно с страните от Западните Балкани в границите на съществуващите районни формати за постигането на общите цели.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР