Barcelona Open Banc Sabadell, втори кръгГригор Димитров – Федерико Кория

...
Barcelona Open Banc Sabadell, втори кръгГригор Димитров – Федерико Кория
Коментари Харесай

Кория и дъждът не спряха Григор Димитров в Барселона


Barcelona Open Banc Sabadell, втори кръг

Григор Димитров – Федерико Кория 4-6, 6-3, 6-4

Григор Димитров се класира за осминафиналите на ATP 500 шампионата в Барселона след трисетов триумф над международния №52 Федерико Кория. Двубоят на два пъти бе преустановяван поради дъжд и не бе доигран през вчерашния ден, както бе по стратегия, само че необикновените условия не попречиха на първата ни ракета да показва класата си и да стартира с победа тазгодишното си присъединяване в Каталуния.

С;едващият конкурент на Димитров ще бъде спечелилият от мача сред Иля Ивашка и лидера на схемата Стефанос Циципас.

Двубоят стартира по допустимо най-лошия метод за Димитров, който позволи пробив на нула още в първия гейм. Впоследствие българинът доближи до два следващи брейкпойнта, които обаче бяха пропуснати след форхенд в навън и ас на Кория. Аржентинецът продължи да се усеща доста по-комфортно в дългите разигравания и това му оказа помощ да затвърди пробива и да удвои задатъка си.

Димитров обаче увеличи качеството на началния си удар и реализира няколко доста добре построени офанзиви, с които понижи резултата на 2-1. При последното разиграване в гейма Кория претендираше, че топката е била навън, само че съдията бе на друго мнение.

След почивката българинът заигра по-офанзивно, само че неговият конкурент се движеше чудесно по корта и демонстрираше доста добра игра в отбрана. Четвъртият гейм бе най-интригуващият от началото на мача, като Димитров навакса пасив от 15-40 и избави два геймбола, след което стигна до брейкпойнт. Кория изпрати топката в навън при опит за офанзива с форхенд по диагонала и първата ни ракета съумя да върне пробива, възстановявайки равенството за 2-2.

Кория обаче още веднъж взе самодейността и стигна до два поредни шанса за пробив. Димитров отрази първия след несполучлив ретур на аржентинеца, само че в последвалото дълго разиграване международният №52 парира опита за минаващ удар и си върна водачеството. Сервисът на Кория продължи да основава съществени проблеми на Димитров и това му оказа помощ да завоюва идващото си подаване и да усили преднината си на 4-2.

Първата ни ракета бе на път да прекъсне серията на съперника си, откакто поведе с 40-15 в седмия гейм. Бекхендът на Кория обаче продължи да бъде едно от най-ефективните оръжия в арсенала му и южноамериканецът стигна до точка за пробив, която оползотвори след форхенд в мрежата от страна на Димитров.

Аржентинецът продължи да се стреми към дълги разигравания и да нападна бекхенда на международния №23. Тази тактичност му оказа помощ да стигне до сетпойнт, който обаче Димитров избави с превъзходен форхенд по правата. Впоследствие българинът пласира доста прецизна къса топка, която му даде късмет за пробив, който обаче бе пропуснат. Димитров обаче продължи да слага Кория напрегнат и в последна сметка геймът приключи с две следващи неточности от страна на аржентинеца, като по този метод резултатът стана 5-3.

Кория стигна до нов сетпойнт, откакто приключи с форхенд разиграване, при което съумя да си отвори пространство в корта, само че Димитров избегна заплахата с минаващ бекхенд. Ретур в навън на Кория даде на българина късмет за затвърждаване на пробива, от който той се възползва и редуцира пасива си до 5-4.

В десетия гейм Димитров пласира няколко доста положителни форхенда от главната линия, само че Кория съумя да изненада първата ни ракета с положителни излизание на мрежата. Форхенд в навън на българския тенисист даде на международния №52 късмет да завърши сета, при който той пласира неспасяем бекхенд по правата и завоюва първата част с 6-4.

Вторият сет стартира по-добре за Димитров, който този път не позволи ранен пробив и завоюва подаването си. Кория обаче не разреши на първата ни ракета да се откъсне в резултата и бързо възвърне равенството. Това обаче не разколеба българина, който реализира няколко доста положителни постепенни офанзиви и си върна водачеството при 2-1.

Бекхендът на Димитров на няколко пъти го съобщи във значими моменти и това разреши на неговия конкурент да възвърне равенството. Световният №23 обаче продължи да бъде доста стабилен на сервис и още веднъж взе преднина. Впоследствие българинът предприе по-дефанзивен метод, изчаквайли възможни неточности на съперника си. Тази тактичност се увенча с триумф и Димитров стигна до брейкпойнт, при който Кория още веднъж изпрати топката в навън и по този начин първата ни ракета поведе с 4-2.

Доброто показване на български тенисист продължи, като началният му удар затрудняваше от ден на ден Кория. Димитров пропусна два от трите следващи геймбола, до които доближи, само че по-късно изненада съперника си с отлично излизане на мрежата и се приближи на гейм от спечелването на сета.

Кория усъвършенства сервиса си, до момента в който в това време Димитров сподели съмнения на ретур и това разреши на южноамериканеца да понижи резултата на 5-3. Българинът обаче бързо си върна самодейността и стигна до два поредни сетпойнта. В последна сметка бе необходим единствено един, защото първата ни ракета завърши гейма с отлична контраофанзива след опит за къса топка на Кория и докара мача до трети сет след 6-3.

Заключителната част стартира със зрелищно надиграване на мрежата, приключило с несполучлив смаш на Кория, само че все пак аржентинецът завоюва подаването си и излезе напред в резултата след топка в навън при офанзива с бекхенд по правата от страна на Димитров. Българинът обаче бързо изравни, като показва отличен сервис, смесен с доста добра игра на мрежата.

Възходът на първата ни ракета продължи и той стигна до два следващи шанса за пробив. Още при първия Кория изпрати топката в мрежата при опит за офанзива с бекхенд и Димитров осъществя доста значим брейк, осъществавайки поврат за 2-1. След края на третия гейм играта бе прекратена поради дъжд за към два часа. След подновяването на играта Кория започва доста по-добре, като първо върна осъществения от Димитров пробив, след което направи цялостен поврат за 3-2.

Впоследствие първата ни ракета изигра един от най-силните си геймове в мача и прекъсна серията на своя конкурент, спечелвайки подаването си. Бекхендът на българина продължи да основава съществени проблеми на международния №52, който от своя страна позволи неточности в привидно лесни обстановки. Това оказа помощ на Димитров да запише втори следващ гейм на нула и да пробие за 4-3, само че незабавно по-късно дъждът се завърна и играта още веднъж бе спряна.

Малко след спирането уредниците взеха решение този дуел, както и мачът сред Стефанос Циципас и Иля Ивашка, да се доиграят на идващия ден (21 април).

След подновяването на играта вятърът продължи да бъде мощен, само че Димитров се приспособява по-добре към сложните условия и пласира няколко отлични бекхенда, които му помогнаха да завоюва подаването си и да направи сериозна крачка към успеха, повеждайки с 5-3.

Първата ни ракета не бе по никакъв начин надалеч от триумфа, повеждайки с 30-15 в деветия гейм, само че Кория показва отлична игра в отбрана, а в последното разиграване Димитров направи несполучлив опит за къса топка, което разреши на аржентинеца да редуцира пасива си и да остане в мача.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР