Барбадос обяви намеренията си да премахне кралица Елизабет II като

...
Барбадос обяви намеренията си да премахне кралица Елизабет II като
Коментари Харесай

Барбадос сваля Елизабет II като глава на държавата и обявява република

Барбадос разгласи желанията си да отстрани кралица Елизабет II като глава на страната и да се трансформира в република до ноември 2021 година Карибският остров се пробва изцяло да изостави колониалното си минало, осведоми Агенция Франс Прес.

Решението бе оповестено публично на по този начин нареченото тронно слово, произнесено от името на премиера Мия Мотли от генералния губернатор на острова Сандра Мейсън, което бележи начало на работата на Народното събрание.

Повече от половин век след приемане на самостоятелност от Англия " настъпи времето да оставим изцяло зад нас колониалното ни минало ", разгласи Мейсън.

" Барабадосците желаят барбадоски глава на страната ", акцентира генералният губернатор.

Мейсън сподели още, че ще подхващат идната разумна стъпка към цялостна самостоятелност и преобразяване на страната в република на 55-ата годишнина от оповестяването на самостоятелност на 30 ноември 2021 година

Запитан за речта, представител на Бъкингамския замък отговори, че това се отнася за държавното управление и народа на Барбадос.

Кралица Елизабет е началник на Англия и още 15 някогашни колонии, които тя съставлява като общоприет губернатор. Това са Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Барбадос, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсет и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Много жители на Барбадос приканват за анулация на статута на кралицата.

Назначена от държавното управление комисия заключи през 1998 година, че Барбадос би трябвало да се трансформира в република с президент като началник на страната, който да размени кралицата, само че рекомендацията не е изпълнена до този миг.

Барбадос от време на време е именуван " Малката Англия " поради лоялността към английските обичаи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР