Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на

...
Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на
Коментари Харесай

Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Барак Обама  Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в Хавай. Той е първият написа в новата си книга, че Русия към този момент не е свръхсила поради незадоволителния брой съдружници и военни бази в чужбина, съобщи ТАСС.

В излязлата си през днешния ден книга "Обетована земя "(A Promised Land) 44-ят президент на Съединени американски щати отбелязва, че макар огромния си нуклеарен капацитет, който отстъпва единствено на американския, на Русия не ѝ доближава "широката мрежа от алианси и бази ", която разрешава на Съединени американски щати да упражнява военната си мощност по света. Освен това съветската стопанска система продължава да отстъпва на стопанските системи на Италия, Канада и Бразилия и на процедура "изцяло зависи от износа на нефт, газ, минерали и оръжия ", счита Обама.

Той цитира данни от изследвания, които сочат високото ниво на корупция, общественото неравноправие и ниската дълготрайност на живота измежду мъжете в Русия. Според някогашния президент на Съединени американски щати Русия блокира американските оферти в Съвета за сигурност към Организация на обединените нации и "активизира напъните си да пречи на страните от някогашния руски блок да излязат от сферата на нейното въздействие ".

В мемоарната си книга Обама показва, че през 2009 година е считал тогавашния съветски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в фешън костюми в европейски жанр ". Освен това Медведев очевидно е разбирал британски език, макар че е общувал благодарение на преводач, написа Обама.

Той акцентира "неочакваното и невиждано " предложение на Медведев да позволи на Пентагона да употребява съветското въздушно пространство за превозване на бойци и техника до Афганистан като опция на скъпите и ненадеждни направления през Пакистан. Обама споделя, че е бил сюрпризиран и от признанието на Медведев, че нуклеарната и ракетната стратегия на Иран се развива по-бързо от упованията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР