Банско. За осми пореден път Банско става център на класическото

...
Банско. За осми пореден път Банско става център на класическото
Коментари Харесай

Благоевград: Фестивал, посветен на оперната и класическа музика, ще се проведе в Банско

Банско. За осми следващ път Банско става център на класическото изкуство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско. В три следващи вечери градският площад на курорта ще бъде мизансцен на фестивала, отдаден на оперната и класическа музика. Балетът по музика на Чайковски, „ Спящата хубавица ” ще открие културното събитие. Спектакълът е на Държавна опера Русе с присъединяване на солисти и кордебалет, както и Весела Василева, Павел Кирчев, Галина Христова. Приказката на Шарл Перо, показана посредством езика на танца, увлича с превъзходната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, заради което се и възприема с лекост от публиката.
Петъчната вечер в полите на Пирин ще бъде отредена на операта „ Джани Скики ” от Джакомо Пучини. Солистите на Русенската опера Добромир Момеков, Мария Цветкова, Андреана Николова, Дилян Близнаков, Александър Баранов, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Теодор Петков, Евгени Ганев, Петя Цонева, под диригентството на Найден Тодоров, ще ни пренесат в комичния сюжет, учреден на преживелица от „ Божествена комедия ” на Данте Алигери.
През последната фестивална вечер, феновете на класическото изкуство, ще могат да гледат именития мюзикъл „ Котките ”, показан от Варненската опера. След премиерата му през 1981 година в „ Уест Енд ”, „ Котките “ се трансформират в най-поставяния бродуейски мюзикъл на всички времена. Това е шоуто, което изстрелва кариерата на сър А.Л. Уебър в небесата. Мюзикълът е основан на поемата на Т.С. Елиът „ Книгата на остарелия опосум за практични котки “. Поезията бива модифицирана в още по-блестящ текст от Тим Райт, а Уебър композира музиката, като и двамата прибавят доста от себе си. Режисьор на постановката е Светозар Донев, а солисти – Валентина Куцарова, Милен Божков, Николай Добрев, Линка Стоянова, Даниела Дякова, Ирина Жекова.
Спектаклите стартират от 20.30 часа, входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР