Банско участва с внушителна представителна група в юбилейното 30-о издание

...
Банско участва с внушителна представителна група в юбилейното 30-о издание
Коментари Харесай

Банско завладя зрителите на фестивала Сурва в Перник

Банско взе участие с внушителна представителна група в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва “, който се организира в Перник. В един от най-големите маскарадни фестивали в Европа над 10 хиляди души, измежду които и 17 задгранични маскарадни групи.

Присъствието на банскалии беше впечатляващо както с числеността на групата от повече от 150 индивида, с невероятния прочувствен заряд и въодушевление, по този начин и с неповторимите бабугерски костюми и достоверни носии, с които се бяха облекли мъже, дами и деца. Те показаха един характерен за Банско сурвакарски бабугерски обред, изпълняван на 1 януари. С разчупване на питката и предаването на житния клас, той символизира изпращането на остарялата година и посрещането на новата година, за която се назовава да има здраве, изобилие и единение.

Посланието на групата от Банско и цялостното показване на банскалии, което бе заредено с невероятна сила и мощ, получи непринуденото удивление на публиката, а банските бабугери бяха най-сниманите кукери на фестивала.

Участието на представителната група на Банско на фестивала на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник без подозрение ще бъде най-запомнящото се на юбилейното му издание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР