Банско. С отслужване на панихида в черквата Света Троица в

...
Банско. С отслужване на панихида в черквата Света Троица в
Коментари Харесай

Благоевград: Банско тържествено ознаменува 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Банско. С отслужване на панихида в черквата „ Света Троица ” в Банско бе обещано началото на тържественото честване на 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Много поданици и посетители взеха присъединяване и в паметното празненство пред мемориала „ Банско помни героите ”, с цел да засвидетелстват своя респект към героите на Илинденско-Преображенското въстание и към всички банскалии, взели присъединяване в него. Към своите съграждани, кметът на Общината Георги Икономов, се обърна с думите:
„ И до през днешния ден, ние, банскалии, освен помним героите, само че и учим децата си наизуст! Така съхраняваме духа на въстанието и неговото непреходно значение, като една от най-мощните прояви на българския народен дух.
И дано се знае, че в пламъците на опожарените села, в почернените бански родове, не изгоря волята на хората от нашия край. Тази воля е жива! С тази воля през днешния ден градим сегашното и гледаме решително в бъдещето! Това е нашата същинска респект към героите на Илинден и Преображение и по този начин ще бъде постоянно - тук, на тази земя!
Поклон пред тяхното величие! ”
За историята на въстанието и присъединяване на банскалии в него приказва Георги Питов – организатор в Музеен комплекс Банско. Единайсет годишната Радостина Кехайова развълнува присъстващите с ария за героите. Водещата на ритуала Елена Калайджиева извърши стихове за Илинденската епопея.
В знак на благодарност към всички починали във въстанието, бяха положени венци и цветя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР