Банско. Кметът на Община Банско беше домакин на работна среща

...
Банско. Кметът на Община Банско беше домакин на работна среща
Коментари Харесай

Георги Икономов, кмет на Банско: Местната общност следва да има право на своята решаваща позиция за бъдещето на своя регион

Банско. Кметът на Община Банско беше хазаин на работна среща в границите на консултантска задача на представител на Международния съюз за отбрана на природата IUCN в Национален парк Пирин. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . На срещата участваха вицепремиерът по икономическите и демографските въпроси господин Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кмета на община Разлог – Красимир Герчев, заместник-кмета на община Сандански – Вангел Анталавичев, представители на общините Симитли и Гоце Делчев. Задачата на консултанта, господин Херве Летие, е да изготви отчет за сходството на плана за План за ръководство на Национален парк Пирин с уговорките, поети от страната по време на 40-та сесия на Комитета за международно завещание през 2016 година
По време на полемиката кметът Икономов се обърна към интернационалния специалист с думите: „ Приемаме вашата задача в качеството си на самостоятелен и справедлив специалист, който чакаме да даде своето обективно мнение както за настоящия проект за ръководство, както и на Проекта на новия План за ръководство. Използвам опцията да прикани господин Летие да вземете под внимание, че каквото и да е човешко деяние на територията на парка, ще възпроизведе някакво влияние. Базова истина е, че туризма е най-щадящата природата икономическа активност. Оперирането на ски зоната е довело до доста позитиви – минимизиране на безработицата, даже се наемат близо 5-6 хиляди работещи в областта на туризма по време на дейния зимен сезон, локалната стопанска система и индикаторите за качество на живот се покачиха. Дълбоко имам вяра, че локалната общественост следва да има право на своята позиция за посоката на развиване на района, съгласно българското и европейското законодателство. В умозаключение бих добавил един сладкодумен факт: откакто бе инсталирана камера за видеонаблюдение на преминаващите коли в посока на планината, бе регистрирано, че единствено за 15 дни в Пирин са навлезли близо 27 000 автомобила. Никакви екологични рекомендации не могат да ме убедят, че построяването на щадящите лифтови транспортни средства биха въздействали по-силно върху околната среда от въглеродните излъчвания, които изхвърля в природата всеки един от тези коли. ”
„ Беше дискутирано забавянето на Плана за ръководство и беше декларирано нашето предпочитание да има ясно развиване на Национален парк „ Пирин ” през идващите години ”, изясни министър Димов след срещата. Представителите на локалната власт обявиха, че е належащо реализиране на баланс сред развиването на локалната стопанска система и опазването на природата. Те бяха безапелационни, че опазването на естественото благосъстояние на Национален парк „ Пирин ” е от максимален интерес за локалното население.
„ Не съм тук, с цел да взимам решение, не мога да разреша или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който вероятно да помогне на държавното управление. Тази задача е съвещателна, IUCN може да поучава да се постъпи по избран метод и да подхващат избрани дейности “, посочи специалистът Херве Летие.
„ Г-н Летие предложи да се приготви дълготрайна визия на ски зоната ”, сподели Икономов по време на брифинг след срещата. „ Но това е невероятно сега, тъй като сегашният План за ръководство е извънредно рестриктивен и блокиращ. Искаме по-гъвкав, настоящ и удобен проект. Чак тогава можем да имаме дълготрайна визия “, добави той. Той благодари на Министерство на околната среда и водите, че отговорно подхожда към казуса. „ Убеден съм, че обединяването на напъните на локалната общественост и изпълнителната власт ще докара до верни решения. В този ред на мисли благодаря на вицепремиера господин Симеонов за наличието му на срещата ”.
„ Моето наличие тук е с цел да подчертая значимостта на развиването на тази икономическа зона, защото тук туризма е главен занаят, и да заявя пред господин Летие нуждата от решаването на този проблем ”, сподели вицепремиерът Валери Симеонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР