Банско. История славянобългарска е призив да поискаме отново да бъдем

...
Банско. История славянобългарска е призив да поискаме отново да бъдем
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев: „История славянобългарска” е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи

Банско. „ История славянобългарска ” е апел да желаяме още веднъж да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите нации. Дълбок реверанс пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя жанр и език и да се гордеем, че сме българи, съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Заедно с народни представители той взе участие в тържественото честване в Банско, отдадено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „ История славянобългарска ”.
Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за създаване на националното ни достолепие и самочувствие, означи Димитър Главчев. Той уточни, че „ История славянобългарска ” е послание към всички българи – и към тези, които обичат своя жанр, родно място и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си.
" Тази брошура е преписвана и съхранявана като скъпа светиня ", акцентира ръководителят на Народното събрание. " В нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за горделивост и самочувствие, само че и за оптимизъм ", означи той и добави, че от нейните страници с полемична пристрастеност Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и фамозни по цялата земя, че са се отличавали с героизъм и мощ.
" Много старания поставя Паисий, с цел да събере историята на българите, само че го прави, воден от своя дълг към народа ", съобщи Димитър Главчев. Той уточни, че първият възрожденец е определил полезностите на цялата ера - обич към жанр и Родина, нравствена непорочност и мъжество, блян към обучение и познание, религия в личните сили за прогрес и независимо развиване. Книгата си Паисий написа „ за изгода на българския жанр “ и това е най-висшият аршин за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР