Банско. Градът отбелязва 3 юли – Международния ден без найлонови

...
Банско. Градът отбелязва 3 юли – Международния ден без найлонови
Коментари Харесай

Благоевград: Банско отбелязва 3 юли – Международния ден без найлонови торбички

Банско. Градът отбелязва 3 юли – Международния ден без найлонови торбички. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Събитието ще включва редица начинания, част от акцията „ неРАЗДЕЛНОБанско ”. Хотелите и заведенията за хранене в курорта приключват използването на найлонови торбички
„ Не употребявам найлонови торбички ” е слоганът, с който Банско ще означи 3 юли – междунарoдния ден, отдаден на идеята. Събитието ще включва редица начинания, част от акцията „ неРАЗДЕЛНО Банско ”, популяризираща разделното събиране, преработване и компостиране на боклуци.
„ Целта ни е да понижим фрапантно потреблението на найлонови торбички на територията на общината. Като курорт, който годишно посреща стотици хиляди български и задгранични посетители, е наш дълг да покажем, че положителните образци могат да се трансфорат в устойчиви практики. Затова и в границите на самодейността на 3 юли сме се стремили да включим всички – деца, родители, притежатели на магазини, хотели и заведения за хранене. Смятам, че смяната минава през присъединяване на всеки жител ”, споделя Георги Икономов, кмет на община Банско.
Събитието ще се организира на площад Никола Вапцаров в курорта, от 10:00 ч. Програмата на деня ще включва детски празник с изобразяване.
Община Банско си е сложила задачата да бъде направена най-дългата рисунка в България на тематика „ Зелени хрумвания “. Ще бъдат обезпечени нужните материали за изобразяване, а всички на възраст до 12 години ще могат да се включат, като показват своята „ зелена ” картина на света. Предвидени са дарове за участниците – атрактивни торбички от плат с логото на „ неРАЗДЕЛНО Банско ”, с които да пазарят отсега нататък.
От общината приканват родителите и околните на децата да поговорят с тях по отношение на вредата от найлоновите торбички и да ги насърчат да вземат участие в самодейността, както и да се отнасят отговорно към природата в всекидневието си.
В рамките на събитието ще бъде подписано и съглашение с туристическия бизнес в курорта, което планува прекратяването на използването на найлонови торбички в механите и хотелите. Още при представянето на „ неРАЗДЕЛНО Банско “ бизнесът съобщи своята подготвеност да се включи в акцията и даже да постави спомагателни старания в посока понижаване на отпадъците.
На 3 юли самодейността „ Не употребявам найлонови торбички ” възнамерява да включи и комерсиалните обекти за хранителни артикули. Магазините, които се причислят, ще лимитират продажбата и предлагането на нездравословния за природата материал, като насърчат клиентите си да употребяват своята торбичка за многократна приложимост или предложат хартиена.
„ По данни на Националната статистика всеки българин употребява 400 торбички годишно - число, което, вместо да понижава, пораства с 30% всяка година. Всички разбираме удобството на найлоновите торбички, само че то е кратковременно – нормално ги изхвърляме малко след приложимост. В същото време знаем какъв брой постепенно се разграждат те и какви вреди носят на природата. Затова желаеме да призовем хората да лимитират тази приложимост. Както гласи и мотото на „ неРАЗДЕЛНО Банско ” – по-лесно е, в сравнение с наподобява ”, споделя още Икономов.
Следете и се включете в Международния ден без найлонови торбички на https://www.facebook.com/events/837693483267371/
Повече за самодейността „ неРАЗДЕЛНО Банско ” на
https://www.facebook.com/nerazdelnobansko/
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР