Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното

...
Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Защо не се използват минералните извори на София?

Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното дело и туристически дестинации от народен и международен мащаб със своите минерални извори, природа и чист въздух. Вместо това техният естествен запас се разграбва, а инфраструктурата им се разрушава. Това сподели претендентът за кмет на София и лидер на листата на локалната коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова на срещи с обществеността в Банкя и кв. „ Горна баня “.

София разполага с благосъстояние, което разхищава. Банкя може да бъде сърцето на курортното дело, уточни Ваня Григорова: „ Тук има рехабилитационни центрове. Най-сетне беше актуализирана и работи минералната баня, само че още изначално Столична община, макар че вложи милиони в реконструкцията й, съобщи, че ще търси концесионер. Защото през последните 30 години това е общоприетото държание на ръководещите “.

Публичните услуги не би трябвало да бъдат в ръцете на частни компании, те би трябвало да работят в полза на обществото, акцентира претендентът за кмет и уточни различен основен проблем, резултат от политиката на концесиониране – проблем и на Банкя, както в доста други елементи на Столична община – сметосъбирането. Тя даде и отговора за какво това се случва – образец за това е бившето общинско сдружение „ Чистота Искър “, в този момент " Софекострой ", което сега обслужва единствено един регион – „ Красна поляна “ – този, който носи загуби. „ Всички, носещи облага, бяха отнети и дадени в частни ръце “, изясни Ваня Григорова.

„ Горна баня “ е друго знаково място в София с скъпите си минерални извори. От първокласен квартал и туристическа дестинация с гости от целия свят в този момент той се е трансформирал в едно от местата, които носят белезите на съсипия и давност, макар че е известно с минералните си води и с най-чистия въздух в София, с помощта на неповторимото взаимоотношение сред въздушни течения в полите на Витоша.

„ Горна Баня “ може да бъде туристически център, само че в този момент е с рушаща се и затворена градска баня, изоставена социална тоалетна и разрушени улици – това не са предпоставки за развиване на туризъм “, разяснява Ваня Григорова и изрази безапелационната си позиция: „ Минералната вода е отдадена на концесия за жълти стотинки, а банята стои затворена. Това би трябвало да се промени “.

Кандидатът за кмет на регион „ Овча купел “ Христо Колев, който е родени и живее в „ Горна баня “, се обърна прочувствено към присъстващите жители: „ Приличаме на зле поддържано село, боли ме и това ще се промени. Докога да поносим и за какво още поносим? “ Той акцентира, че е мит оправданието, че от районния кмет нищо не зависи и се ангажира: „ Имам и концепциите, и решенията и в случай че би трябвало, ще дремя в Столична община, само че дружно с целия екип ще извоюваме добър бюджет и нещата ще стартират да се случват “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР