Банковото кредитиране на компаниите и домакинствата от еврозоната продължи да

...
Банковото кредитиране на компаниите и домакинствата от еврозоната продължи да
Коментари Харесай

Слабо нарастване на банковото кредитиране в еврозоната през февруари

Банковото кредитиране на фирмите и семействата от еврозоната продължи да стагнира и през февруари, въпреки, че набъбна едва, защото високите лихвени проценти евентуално са обезсърчили кредитополучателите, както и кредиторите, демонстрират последни данни на Европейската централна банка, представени от Ройтерс.

ЕЦБ увеличи разноските по заемите до рекордно високи равнища, с цел да укроти инфлацията, само че това се отрази тежко на стопанската система, която е в застой от година насам.

Кредитите за семейства набъбнаха през февруари с едвам 0,3% след аналогично покачване през предходния месец, достигайки 6,87 трлн. евро. Ръстът на заемите за компании леко се форсира до 0,4% от 0,2% през януари до 5,13 трлн. евро, само че като цяло остана невисок.

Общият напредък на заемите в частния бранш, обхващащ както семействата, по този начин и нефинансовите предприятия, се увеличи до 0,7% от 0,4 на 100 месец по-рано.

Тъй като инфлацията към този момент е под надзор, ЕЦБ се чака да стартира да понижава лихвените проценти през юни.

За това като че ли алармира и членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, който през днешния ден сподели, че " наближават " изискванията за започване на облекчение на паричната политика.

Панета уточни по време на тирада в Рим, че " рестриктивната парична политика на ЕЦБ свива търсенето и способства, дружно със спада на цените на силата, за бързото понижаване на инфлацията ".

Освен това Панета загатна, че рисковете за ценовата непоклатимост са намалели.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР