Банковият сектор в еврозоната е солиден, но в момент, когато

...
Банковият сектор в еврозоната е солиден, но в момент, когато
Коментари Харесай

ЕЦБ призова европейските банки да се подготвят за криза

Банковият бранш в еврозоната е стабилен, само че в миг, когато се обрисува криза, Европейската централна банка (ЕЦБ) упорства кредитните институции да ревизират упованията си за личен капитал преди предстоящата тежка зима. Това съобщи Андреа Енриа, ръководител на банковия контролен орган в ЕЦБ, представен от Ройтерс.

Банките са натрупали огромни запаси през последните години и се чака да се възползват от покачването на лихвите, само че очертаващото се стесняване на стопанската система и скока на цените на силата могат да навредят на някои от дейностите им.

" Приканваме банките в действителност да се съсредоточат върху концентрацията на експозиции към браншове, изключително подвластни от силата и податливи на енергийни шокове ", посочи Енриа на колоквиум в Брюксел. " Затова призоваваме банките да преразгледат прогнозите си за личния си капитал при положение на мрачни и неподходящи сюжети, като ще стартираме разговор с тях ", добави банкерът.

ЕЦБ увеличи главните си лихви общо със 125 базисни пункта в разстояние на по-малко от два месеца и се чака да ги усили още веднъж на два пъти до края на годината. Така този цикъл на сгъстяване на паричната политика ще бъде най-бързият от основаването на единната валута.

Андреа Енриа означи, че банките, участващи във финансирането на търговски и жилищни недвижими парцели, както и в областта на потребителското кредитиране, са изключително изложени на възходящите разноски по заемите, което съгласно него оправдава по-специално внимание от тяхна страна.

" Освен това съществува и казусът с експозицията към компенсацията на енергийни деривати, който установихме напоследък ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР