Банковите такси в България не спират да растат, като в

...
Банковите такси в България не спират да растат, като в
Коментари Харесай

Кога скачат таксите на банките и как да облекчим удара

Банковите такси в България не стопират да порастват, като сега те са  главният източник на облаги за родните финансови институции, компенсирайки по-малките приходи от лихви. 

Заради това възходящо задължение за хората новината,

че от 1 септември банките в България наложително би трябвало да оферират базова сметка без такси, притегли огромен интерес.

Промяната бе утвърдена през Закона за държавния бюджет за 2023 година, по предложение на финансовия министър Асен Василев.

Той разгласи, че се е договорил авансово с банките за това, като част от концепциите му  всички заплати на огромните компании да минават по банков път.

Според специалисти обаче тази базова сметка няма да облекчи изключително жителите, а банките ще трансферират загубите от от тези наложителни безвъзмездни услуги върху другите си клиенти.

Как хората могат да се възползват?

За да има резултат от въведеното облекчение, пенсионерите,

работещите физически лица и студентите би трябвало да си открият платежна сметка за съществени интервенции,

като  преди това са закрили дейните си банкови платежни сметки, в случай че те са повече от една.

Възможността за безвъзмездни банкови услуги важи единствено по така наречен  „ платежна сметка за съществени интервенции “.
Тя наложително би трябвало да се предлага от всяка банка,
която оперира в България, от 2016 година насам. Въвеждането ѝ бе по отношение на европейска инструкция.

Таксите по въпросната сметка са контролирани от Българска национална банка и са много под тези за общоприета разплащателна сметка – сред 1 и 3 лева по отношение на 3 и 7 лева за обслужване на общоприета разплащателна или друга сметка.

В същото време обаче  откритите в България сходни сметки са пренебрежимо малко.

Според инспекция на Асоциация „ Активни консуматори “ от 2018 година

банките не дават изключително информация за тях на клиентите си и промотират главно общоприетите си разплащателни сметки с по-високи такси.

При опит да се открие сметка с понижена такса,  някои чиновници на банки даже настояват, че не оферират сходни, макар че са наложителни.

За да се възползват от влизащите в действие от 1 септември безвъзмездни банкови услуги,

физическите лица трябва да си открият такава сметка в определена от тях банка, т.е.  това облекчение не стартира да важи автоматизирано .

Тази сметка ще се обслужва гратис,
стига по нея да постъпват и се съхраняват средства от заплати,
пенсии, помощи и компенсации за обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти.

Условие за потреблението на такава сметка е  лицето да няма друга такава платежна сметка   в друга банка или да няма повече от една общоприета платежна сметка.

Чрез сметката за съществени интервенции могат да се правят услуги като внасяне на средства по сметката, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат,
както и други платежни интервенции на територията на страната в левове.
Обикновено в случаите когато към сметката има и дебитна карта – от нея не може да се теглят пари от гише или банкомат в друга страна.

Според текстовете в Закона за платежните услуги и платежните системи всяка банка е длъжна на уебстраницата си да разгласява информация за въпросната сметка.
Справка на Economic.bg там демонстрира,
че базовите платежни сметки нормално са съпроводени и с още някои лимитирани функционалности.

В някои банки например  сметката не може да се открие онлайн, както се случва с някои други, а е наложително да се случи на място в клон на банката.

Според други условия по платежната сметка за съществени интервенции тя не може да се употребява за погасяване на потребителски и ипотечни заеми.

Също по този начин – тя може да бъде откривана единствено в левове и по нея не се предлага овърдрафт.

Средства от въпросната сметка на територията на България ще могат да се теглят както от банкомати на съответната банка, по този начин и от ATM устройства на други банки. Безплатно ще бъде обаче единствено тегленето на средства от банкомати на обслужващата банка.

По сметката могат да се правят безграничен брой платежни интервенции . Лимит на средствата, които може да се съхраняват по сметката, няма. В някои банки няма и минимална сума за разкриване, до момента в който други слагат предел от 10 лева

Безплатно за сметка на какво?

Още по време на гласуването на измененията в Народното събрание, които освобождават от такси в посочените случаи, някои депутати предизвестиха, че  няма безвъзмезден обяд и банките ще трансферират тази тежест върху други свои артикули и услуги .

Така в навечерието на 1 септември, когато измененията би трябвало да влязат в действие,
информация на Economic.bg демонстрира,
че от края на лятото и началото на есента съвсем всички банки покачват някои свои такси.

Те се отнасят както за откриване на сметка, внасяне и изтегляне на пари в брой, издаване на извлечение и така нататък, като визира както бизнес клиенти, по този начин и физически лица. Освен просто повишение на таксите, цените се усложняват и към този момент цената им е друга според от размера на сумите или съгласно това дали се обслужва титуляр или негов прокурист.

Обединена българска банка да вземем за пример покачва някои свои такси от 15 ноември. При Банка ДСК измененията влизат в действие от 1 септември, при Пощенска банка – от 29 август, при Централна кооперативна банка – от 29 октомври.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР