Банкова служителка от Сандански застава пред съда за присвоени над

...
Банкова служителка от Сандански застава пред съда за присвоени над
Коментари Харесай

Съдят банкова служителка, присвоила 900 хил. лв. от сметки на клиенти

Банкова служителка от Сандански застава пред съда за присвоени над 900 хиляди лева от сметки на клиенти.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт против С.Х. и се очаква делото за длъжностното заграбване в изключително огромни размери да продължи в съда.

В интервала от 1995 година до 2016 година обвинената С.Х. работела във филиал на банкова институция в гр. Сандански. Заемала разнообразни длъжности – счетоводител, експерт връзки със заможни клиенти, съветник самостоятелно банкиране, съветник физически лица, съветник клиенти. Тя разполагала с достъп до сметките на клиентите, извършвала безкасови и касови интервенции, работела с парични наличия и инициирала издаване кредитни карти.

Както всеки чиновник в банковия филиал, по този начин и С.Х. имала потребителски акаунт (уникален номер на служителя) и ключова дума, с които осъществявала достъп до електронната система на банката и работните приложения.
Като дълготраен чиновник на банката С.Х. съумяла да завоюва доверието на клиентите от възложения ѝ портфейл. Те я приемали като техен самостоятелен банкер и се обръщали само към нея. Тя била осведомена в елементи с наличностите по сметките им. В случаи, когато някой от клиентите желал информация, обвинената му предоставяла такава с манипулирани салда и движения по сметката. Имало случаи, при които тя инициирала издаване на кредитна карта на името на съответен титуляр, без негово познание, а след това осъществявала тегления на суми от тях.

За погасяване на отговорностите по кредитните карти, за прикриване на други свои дейности, извършени в нарушаване на вътрешнобанковите правила и процедури, както и за обогатяване, обвиняемата се разпореждала с парични средства от поверените й за ръководство сметки на клиенти от самостоятелния портфейл.

Действайки по този метод, в интервала от 13.12.2007 година до 05.12.2016 година обвинената С.Х. извършила голям брой непозволени банкови интервенции (касови и безкасови) със сметки на клиенти на банката, без тяхното познание и единодушие и без последващото удостоверение на тези операции от титулярите им. За осъществените преводи обвинената съставила нареждания разписки и платежни нареждания, в които били удостоверени погрешни условия.

Общият размер на присвоените от нея непознати пари, благосъстоятелност на банката, е 902 435,22 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР