Банкова служителка от Сандански влиза в съда с обвинителен акт

...
Банкова служителка от Сандански влиза в съда с обвинителен акт
Коментари Харесай

Крупна измама влиза в съда! Банкерка от Сандански, работила със заможни клиенти, измисляла сложни схеми и присвоила близо 1 000 000 лв.

Банкова служителка от Сандански влиза в съда с обвинителен акт на Окръжна прокуратура -Благоевград. Банкерката е упрекната в заграбване в изключително огромни размери.В интервала от 1995 година до 2016 година обвинената С. Х. работела във филиал на банкова институция в гр. Сандански. Заемала разнообразни длъжности – счетоводител, експерт връзки със заможни клиенти, съветник самостоятелно банкиране, съветник физически лица, съветник клиенти.

С оглед трудовите си отговорности тя разполагала с достъп до сметките на клиентите, правила безкасови и касови интервенции, работела с парични наличия и инициирала издаване кредитни карти.

Както всеки чиновник в банковия филиал, по този начин и С. Х. имала потребителски акаунт (уникален номер на служителя) и ключова дума, с които осъществявала достъп до електронната система на банката и работните приложения.

Като дълготраен чиновник на банката С. Х. съумяла да завоюва доверието на клиентите от предоставения ѝ портфейл, същите я приемали като техен самостоятелен банкер и се обръщали единствено към нея. Тя била осведомена в елементи с наличностите по сметките им. В случаи, когато някой от клиентите желал информация, обвинената му предоставяла такава с манипулирани салда и придвижвания по сметката. Имало случаи, при които тя инициирала издаване на кредитна карта на името на съответен титуляр, без негово познание, а след това осъществявала тегления на суми от тях.

За погасяване на отговорностите по кредитните карти, за прикриване на други свои дейности, осъществени в нарушаване на вътрешнобанковите правила и процедури, както и за обогатяване, обвинената се разпореждала с парични средства от поверените й за ръководство сметки на клиенти от самостоятелния портфейл.

Действайки по този метод, в интервала от 13. 12. 2007 година до 05. 12. 2016г. обвинената С. Х. направила голям брой непозволени банкови интервенции (касови и безкасови) със сметки на клиенти на банката, без тяхното познание и единодушие и без последващото удостоверение на тези интервенции от титулярите им. За осъществените преводи обвинената съставила нареждания разписки и платежни нареждания, в които били удостоверени погрешни условия.

Общият размер на присвоените от нея непознати пари, благосъстоятелност на банката, е 902 435, 22 лв..

Предстои делото за длъжностното заграбване в изключително огромни размери да продължи в съда.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР