Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени

...
Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени
Коментари Харесай

Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени от обращение

Банкнотите от 20 лв. от 2005 година ще бъдат изведени от обращение от 1 февруари и към този момент няма да са законно средство за заплащане. След тази дата банкнотите с номинална стойност 20 лв., емисия 2005 година, ще се обменят на касите на Българската национална банка по номинална стойност без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна.

В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лв. от останалите излъчвания. Според статистиката на Българска народна банка сега има в обращение 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 милиарда лв..

За последната година откритите подправени банкноти по 20 лв. са 448 броя.

Последната банкнота с номинал 20 лв.



Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лв. е от 2020 година. Увеличени са ограниченията против подправяне. Добавен е спомагателен знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмната лента е с оптични резултати, които се редуват при смяна на ъгъла на наблюдаване - изображение на орел и лъв. Има и пъстър холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на медал " За смелост ", изображения на изправен коронован лъв с динамичен резултат и обемно триизмерно изображение на цифрата " 20 ".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, отчасти излизаща на браншове от противоположната страна, със ярък повтарящ се текст " Българска народна банка 20 " и с динамичен резултат " ветрило ", изменяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст " Българска народна банка 20 " се чете от лицевата страна при слагането на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – следи се при слагането на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се следи и от противоположната страна на банкнотата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР