Банките в България са предали над 3 млрд. лева лоши

...
Банките в България са предали над 3 млрд. лева лоши
Коментари Харесай

Над 3 млрд. лева лоши кредити са попаднали в колекторските фирми

Банките в България са предали над 3 милиарда лв. неприятни заеми на колекторски компании през последните две години. Това демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите, оповестяват от неправителствената организация.

Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изкyпyвaни някoгa в бaнкoвия ceктop в cтpaнaтa.

Пaкeтите включвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecки лицa, мaлки и cpeдни пpeдпpиятия и кopпopaтивни клиeнти. Просрочените заеми у нас са над 8 % при междинни равнища в Европейски Съюз от 3.1 %. Необслужваните заеми в България са над 6.5 милиарда лв..

Жена от Шумен стана жертва на частни правосъдни реализатори

"За нас цялата обстановка с продаването на неприятни заеми на колекторските компании е неприятна процедура, тъй като води до взрив на недоволствата против тези компании ", разясняват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Най-често сигналите са свързани с търсене на задължения, погасени по отминалост, корист с персонални данни, телефонен тормоз, закани и даже визити на място. В държанието на колекторските компании се ползват специфични тактики. Използват се всевъзможни "лостове ". Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни, за да слагат потребителите в неуместна обстановка и да изкарат мъчно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя. Колекторските компании съдят хората за просрочия без даже засегнатите да схванат. След това дългът нараства поради насъбраните правосъдни разходи. Случаите безусловно заливат съдилищата.

Как да не трупаме задължения? Съветват колекторски компании

Колекторите притискат потребителите и с задължения, изтекли по отминалост, осведомят от асоциацията. Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно, отминалостта е 3 години. А при банковите отговорности, като потребителски или ипотечни заеми, да вземем за пример, дългът се погасява след петата година.

"От Асоциацията за отбрана на потребителите чакаме, че пазарът на потребителското кредитиране ще продължи да пораства и през 2020 година, движен от растежа на потреблението. Това значи, че хората ще продължат да се стремят да осъществят значимите планове в живота си и да ги финансират с потребителски заеми. В резултат на това, чакаме, че и тормозът от колекторските компании ще продължи да пораства. Затова настояваме за Закон за контролиране на активността на организациите за вземания, защото в тях се концентрира голям финансов и заможен запас ", декларират от организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР