Банките в България отчетоха ръст на нетните приходи от такси

...
Банките в България отчетоха ръст на нетните приходи от такси
Коментари Харесай

Банките в България отчетоха 18% увеличение на приходите от такси

Банките в България регистрираха растеж на чистите доходи от такси с 18% на годишна база. Те са генерирали 684 млн. лева от тази активност през първите седем месеца на 2021 година което е с 124 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, демонстрират настоящите отчетни данни на Българска народна банка.

Към края на юли чистата облага на банковата система у нас възлиза на 804 млн. лева Това е с 35% повече спрямо предходната година.

Основната причина за растежа на облагата обаче не е в увеличените доходи от такси. Всъщност общият чистият действен приход на банките, който възлиза на 2,55 милиарда лева, пораства единствено с 4% на годишна база, демонстрират данните.

Голямата разлика спрямо предходната година идва при две пера на разноските на банките, които са били съкратени.

От една страна тази година финансовите институции са внесли по-малко вноски за двата фонда за банкова сигурност – Фонда за гарантиране на депозитите и Фонда за преструктуриране на банки. Разходите на банките за тези два фонда до края на юли месец тази година са били 338 млн. лева, което е с цели 50% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Изплащането на тези вноски става по решение на Българска народна банка.

От друга страна направените обезценки – т.е. отписаните заемите – също доста понижават – с 24% на годишна база. За януари-юли 2021 година те възлизат на 339 млн. лева, което е с 105 млн. лева по-малко спрямо 2020 година

Основни доходи и разноски на банките в България (за януари-юли 2021 г.)
 млн. лева.промяна на годишна базаНетен приход от лихви15763%Нетен приход от такси 68418%Нетен действен доход25544%Разходи за обезценки 339-24%Разходи за вноски към фондове119-50%Чиста облага след данъци80435%Източник:БНБ, калкулации на Мениджър Нюз
Към края на юли банките имат отсрочени заеми към бизнеса 7,2 милиарда лева и към семействата за 2 милиарда лева Става въпрос за заемите на хора и компании, чиито приходи потвърдено са намалели заради въведените противоепидемични ограничения. Българска народна банка позволи такива заеми да не се погасяват за интервал от 9 месеца, само че най-късно до края на 2021 година

Банките към момента не могат да реализират резултатите си от 2019 година През януари-юли 2019 година те регистрираха чиста облага от малко над 1 милиарда лева Трябва да се означи, че оперативния им приход в този момент е по-голям (с 3%) даже от записания в предпандемичната 2019 година, само че това което понижава облагата им са по-високите обезценки по рискови или непогасявани заеми.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР