Банките в България изпращат една от най-успешните си години, но

...
Банките в България изпращат една от най-успешните си години, но
Коментари Харесай

Банките отчетоха силна година, но останаха в подножието на рекорда си

Банките в България изпращат една от най-успешните си години, само че въпреки всичко не най-успешната. Печалбата на системата за цялата 2021 година доближава 1.4 милиарда лева, което е с към 200 млн. лева под най-хубавите години за българските банки – 2018 и 2019 година Това демонстрира статистиката на Българската национална банка.

Финансовият резултат на системата скача през 2021 година с близо 74%. В номинално изражение това е растеж на облагата на институциите със 604 млн. лева по отношение на пандемичната 2020 година, която бе придружена с ограничение на икономическата интензивност и кредитирането.

За съпоставяне, през най-успешната година за институциите от банковата сфера в България – 2018 година – облагата им доближи 1.68 милиарда лева



Силната 2021 година се дължи на нарасналите приходи от такси и комисиони, както и от свиването на разноските за обезценки по заемите.

Припомняме, че през миналата година банковите институции завишиха някои от таксите си и сътвориха някои нови, които да подтикват потреблението на онлайн услуги пред такива във физически офиси. Освен това банките завишиха и таксите си по огромните депозити, като всеобщо ги обвързаха с % в опит да понижат свръхликвидността си.

През 2021 година банките са отчели и забележителен спад на разноските за обезценки по заемите, т.е. загубите на банките от непогасени заеми. Така за цялата 2021 година те възлизат на 594 млн. лева, което е с близо 300 млн. лева от година по-рано.

Самият месец декември пък е осъществил най-високия месечен растеж на облагата през цялата минала година. Статистиката на Българска народна банка от предходната седмица сподели ускорено кредитиране през декември – както на ипотечния пазар, по този начин и при бизнес заемите.

Общо кредитният портфейл на банките пораства с 2.2 милиарда лева за последното тримесечие до близо 76 милиарда лева „ Виновник “ за по-големия растеж е бизнеса с 1.2 милиарда повече отпуснати заеми. Около 900 млн. лева са отпуснатите заеми на семействата. Депозитите са нарастнали до 115 милиарда лева със подобен ритъм през последните три месеца на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР