„Банките са единствените субекти, които без нищо да доказват могат

...
„Банките са единствените субекти, които без нищо да доказват могат
Коментари Харесай

Мая Манолова: Аз съм оръжие в ръцете на гражданите

„ Банките са единствените субекти, които без нищо да потвърждават могат да се снабдят с изпълнителен лист и да осъществят искания към цялото ви имущество”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA омбудсманът Мая Манолова самодейността си за промени в банковите регулации. По нейните думи сега кредитните институции в страната се радват на „ свръхпривилегии”.

Дойде ли време за персоналния банкрут в България

Омбудсманът: Българите са плебеи на Топлофикация, да създадем товара по-лек

Манолова: Хиляди няма да си получат заплатите

Трябва да има механизъм за надзор върху претенциите на банките ”, безапелационна е Манолова.

Освен това тя упорства за законодателни промени, с които да се вкара механизъм за оповестяване на жители в неплатежоспособност, какъвто има за компаниите.

Омбудсманът е безапелационна, че България е единствената страна в Европейския съюз без закон за персоналния банкрут. Манолова цитира статистика, съгласно която към един милион българи имат проблеми с изплащането на отговорностите си.

„ При смяна в икономическата конюнктура, в случай че човек остане без работа или се разболее и пропусне две вноски, заемът се оказва предварително дължим. Много жители не могат да се оправят с това задължение. Или вършат последваща неточност – взимат бърз заем, който също би трябвало да рефинансират и жителят затъва”, изясни Манолова. „ Това слага в риск не просто неговата финансова непоклатимост, само че и живота на неговото семейство. Тези хора отиват в сивата стопанска система, тъй като другояче цялото им имущество и приходи се блокират или през Терминал 2 отпътуват в друга европейска страна, с цел да избягат от своите кредитори”.

Това не е добре, тъй като се унищожават десетки хиляди човешки ориси, не добре за обществото, не е добре и за страната ”, сподели Манолова.

Тя предлага, след преценка на ситуацията на съответния жител, да може той да се споразумее със своя заемодател за разсрочване или съкращаване на дължимата сума, или да има вид за погашение на заема на по-късен стадий.

Сега Законът за енергетиката нарушава правилото на правовата страна, конституционният принцип на отбрана на правата и ползите на жителите и правото на достъп на съд, разяснява Манолова, сигнала си към Конституционният съд и Народното събрание, с който упорства да се даде право на елементарните хора да апелират цените за тока, парното, природния газ и водата, определяни от Комисията за водно и енергийно контролиране.

Омбудсманът уточни, че Конституцията подсигурява правото на българските жители да апелират по правосъден път всеки административен акт, който директно ги визира . А в този момент единственият индивид, който може да нападна решенията на КЕВР е монополното сдружение, имащо интерес от по-висока цена.

„ Например цената на тока в Западна България може да апелира единствено сдружението ЧЕЗ”, разясни Манолова.

По нейните думи регулаторът непрекъснато подценява ползите на жителите и взима решения в интерес на монополистите.

„ Токът, парното, природният газ и водата са услуги, които се дават в състояние на монопол . Това са така наречен естествени монополи”, акцентира Манолова и добави, че при тях няма конкуренция и цените не се дефинират на пазарен принцип.

Омбудсманът отвърна и на обвиняванията, че нейните оферти са популистки, като уточни, че гръцкият корен на думата „ популизъм” значи народ и тя пази ползите на народа.

Не съм видяла да е експлоатирана банка, заемодател, фонд, шеф или комерсиално сдружение . Аз пазя хората, народа, служащите, жителите. Аз съм оръжие в ръцете на българските жители против всяка безочливост и всяко безобразие”, безапелационна е Мая Манолова.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР