Банките, които имат експозиции в криптовалути, трябва да изпълняват най-тежките

...
Банките, които имат експозиции в криптовалути, трябва да изпълняват най-тежките
Коментари Харесай

Глобалният банков надзор настоява за строг контрол за банките, които притежават крипто

Банките, които имат експозиции в криптовалути, би трябвало да извършват най-тежките финансови условия, с цел да отговорят на по-високия риск.

За това упорства Базелския комитет за банков контрол, главният световен орган по правене на правила за надзор на комерсиалните банки, основан през 1974 година, в който членуват Централни банки от 45 от водещите страни.

В отчет, оповестен през днешния ден, комитетът оповестява, че даже и все още експозициите на банките към криптовалути да са лимитирани, „ растежът на крипто активите и обвързваните с тях услуги имат капацитет да покачат терзанията по отношение на финансовата непоклатимост и рисковете за банките “.

Основните опасности, свързани с крипто пазара са кредитен риск, финансови измами, хакване, пране на пари и финансиране на тероризъм.

Някои от активите – като биткойн – може да бъдат обвързани с нови условия, до момента в който токените може да станат част от съществуващите правила за минимални финансови условия за банките. Същото важи и за „ постоянните койни “ – цифрови валути, чийто курс е закрепен към дадена общоприета валута. Банките би трябвало да реализират непрекъснат надзор.

Според предложенията на Комитета банките ще би трябвало да държат финансов запас равносилен на техните активи в криптовалута. Например за всеки 100 $ стойност в биткойн те би трябвало да имат минимални запаси от 100 $, написа Файненшъл таймс.

Тези стандарти ще важат и за активи, основани от DeFi – компании с децентрализирани финанси, както и за незаменимите токени NFT. Ще се прави изключение само за цифровите валути на централните баки, когато те бъдат пуснати в обращение.

 От началото на 2021 година с внезапното повишение на цената на биткойн няколко американски банки оповестиха, че ще дават опция за вложения в криптовалутата на своите клиенти. Сред тях са Bank of New York Mellon и Morgan Stanley.

Консултациите по новите регулации завършват през септември 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР