Банките да свият кредитирането в еврозоната през следващата година за

...
Банките да свият кредитирането в еврозоната през следващата година за
Коментари Харесай

Кредитирането в еврозоната ще се свие – за първи път от девет години

Банките да свият кредитирането в еврозоната през идната година за първи път от 2014 година насам чака консултантската компания EY. Причината се крие в прогнозите идната година страните в района да изпаднат в криза.

Банките ще свият отпущането на заеми в лицето на повишаващите се лихвени проценти и нестабилните стопански условия, което затруднява заемането на средства от фирмите с финансови усложнения, сочи отчета EY.

В цялата еврозона заемите, отпускани от банките ще спаднат с 1.8% през идната година, предвижда EY, откакто се повишиха с 4.6% тази година.

Докладът също по този начин показва, че възходящите цени на силата, лихвените проценти и инфлацията - съчетани с намаляващи действителни приходи на семействата - ще доведат до спад в търсенето на заеми от потребителите.

Икономиките в района са изправени пред криза и се предвижда стесняване на заемите, водено от пониженото търсене и предложение, защото потребителите, компаниите и банките стават по-предпазливи “, отбелязва Омар Али, сътрудник в EY, представен от Financial Times.

„ Краткосрочното икономическо влияние ще се усети универсално, само че дребните предприятия евентуално ще се борят най-вече, в случай че достъпът до финансиране е стеснен. “

Въпреки това консултантската компания предвижда, че кредитирането в еврозоната ще се ускори още веднъж през 2024 година и 2025 година, в случай че приемем, че войната в Украйна не ескалира в допълнение, инфлацията спадне, енергийните цени се стабилизират и доверието се възвърне.

Очаква се заемите за фирмите да спаднат с 2.7% през идната година, което е най-слабото му равнище от десетилетие насам. Предвижда се потребителските заеми да спаднат с 1.4% през 2023 година, защото въздействието на инфлацията върху приходите значи, че е по-малко евентуално потребителите да купуват скъпи артикули.

EY предвижда, че банките ще бъдат наранени от растеж на загубите по заеми, защото фирмите и семействата се борят да изплатят дълга си. Все отново тези загуби ще бъдат доста по-ниски, в сравнение с при предходни стопански спадове, тъй като банките стегнаха критериите си за разпределяне на заеми след финансовата рецесия.
Локално в еврозоната
Германия и Италия са двете стопански системи, за които се чака да отчетат максимален спад в кредитирането през идната година – надлежно с 1.7 и 1.8%.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбанки банки в Европа кредитиране потребителско кредитиране корпоративно кредитиране еврозона ПоследниНай-четениФинанси 8 Кредитирането в еврозоната ще се свие – за първи път от девет години Бюджет и финанси 132 Политическата рецесия в България евентуално ще „ посиви “ стопанската система Компании 308 BP залага на водорода като гориво на бъдещето Политика 6604 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Компании 11688 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 8064 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Политика 6604 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Телекомуникации 6526 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР