Банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане

...
Банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане
Коментари Харесай

Хампарцумян: Хората с кредити няма да усетят промяна след приемане на еврото

Банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази вяра датата за влизане на България в еврозоната да не се отсрочи, тъй като с изключение на всичко друго това има смисъла и на “геополитическа котва ”.

“Засега това е заявено от страна на европейските институции, признато като наше предпочитание. Не бива да забравяме, че ние се причисляваме към една релативно добре работеща система, а не тя към нас ”, уточни той.

Запитан за какво българите се опасяват от еврото, Хампарцумян съобщи, че това се дължи на незадоволителната осведоменост. По думите му: “Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия стопански триумф или крах, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1.80 метра. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче отново съм си толкоз висок. Не бива да виним еврото за личните си страхове и неуспехи ”.

Превалутирането ще бъде за сметка на страната, няма да има такси и комисионни. Банките ще се схванат с страната по какъв начин това да стане, без да бъде за сметка на жителите, изясни банкерът.

Според Хампарцумян при ипотечните заеми няма да има закръгляне. “Най-вероятно ще е автоматизирано, тъй като преподписване на подобен огромен брой контракти административно би било призрачен сън ”.

Следва да разграничим естествените инфлационни процеси – повишаването и без еврото, от предстоящи резултати след въвеждането му. “Има други фактори, които вършат нещата по-скъпи и подхранват инфлацията ”, означи още Хампарцумян.

Дори след гратисния интервал за продан на левовете, “тези пари са обменяеми постоянно, единствено че в централната банка или банки, които ще го създадат това. Ако отидете в централната банка, това ще бъде гратис отсам до края на света, увери банкерът. В по-далечната провинция комерсиалните банки ще обменят левовете, само че след гратисния интервал евентуално против алегорична комисионна.

Стойността на левовете не изгаря от смяната. Има калкулации, че в Германия към момента по къщите има към 30 милиарда дойче  марки, които чакат да бъдат обменени против евро.

Приемането на еврото не би трябвало по никакъв метод да се отрази на приходите. Колкото до цените, имам наблюдаване за прибалтийските страни. Услугите ще се усилят, ще се уеднаквят с европейския пазар, тъй като в България са доста евтини. Може би ще се закръгли до 2 лв. едно евро, само че никога нещо фрапиращо, посочи Левон Хампарцумян.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР