Банката е на загуба, раздали 22 милиона лева заплати при

...
Банката е на загуба, раздали 22 милиона лева заплати при
Коментари Харесай

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев: ББР работи като заложна къща на ПП „Продължаваме промяната“

Банката е на загуба, раздали 22 милиона лв. заплати при единствено 2 млн. лева доходи от лихви
1 млн. лева за съвещания по неосъществена облигация

Българската банка за развиване е превърната в заложната къща на “Продължаваме смяната ”. А потърпевшите от неналичието на експертен потенциал и дейностите на ръководещите финансовата институция са били дребните и междинни предприятия. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред БТВ.

С работата си чиновниците в банката даже не са съумели да покрият разноските си за заплати. Те са получили общо 22 млн. лева като хонорари, а приходите на финансовата институция са били единствено 2 млн. лева от лихви, уточни Пулев. Банката освен не е на облага, само че е аварирала като институция под управлението на назначените от Политическа партия “Продължаваме смяната ” хора. Затова от ББР са освободени над 50 души на разнообразни експертни позиции, които са били назначени по времето на кабинета Петков.

“Имали са План А - да влязат в банката и да създадат чистка, “горили са и са опожарявали ” там, само че не са имали План Б - по какъв начин да подобрят резултатите на банката ”, уточни Пулев.

Назначенията на Кирил Петков са нямали действен опит в банка за развиване, а оттова в институцията е заварена липса на потенциал. 

“Тези самодейци ощетяват страната с 1 млн. лева консултантски разноски по емисия в размер на 1 милиарда лева, която е обречена през цялото време - тя не е съгласувана с принципала министър, няма документално позволение за такава емисия и е направена през главата на страната ”, изясни Пулев проблема с подготвяната облигация в размер на 1 милиарда лева, която по този начин и не е осъществена, само че разноските за нея са направени. Служебният министър на нововъведенията и растежа напомни, че в това време е изляз­ло и решение на Конституционния съд по отношение на статута на Кирил Петков като тогавашен отраслов министър, което е сложило под подозрение легитимността на назначените от него членове на УС и техните решения.

Банките, консултанти по облигацията, също са поискали гаранции за стабилността на актовете и са поискали изрично решение на принципала за тази облигация в толкоз огромен размер, само че такова решение по този начин и не е обещано документално, изясни още Пулев.

“Тези хора се пробваха зад тила на страната да прокарат едно противоречиво решение - да подпиша разход от 1 млн. лева за консултантски разноски по облигацията ”, уточни Пулев. “Говорим за евентуално престъпно действие и занемареност ”, добави министърът на нововъведенията. И добави, че вместо да подпише това решение той “подписал пътния лист ” на виновните длъжностни лица - към Бюрото по труда и към прокуратурата. И назова екипа на ББР, назначен от Петков - “самодейци, които се вършат на капиталови банкери ”.

Отпускали 4 заема на месец вместо толкоз дневно
Средният размер на заемите е 350 хиляди лева при предел от 5 млн. лева
Под 1% от дребните и междинни компании с финансиране



Средният размер на отпуснатите от ББР заеми е 350 хиляди лева, сподели министърът на нововъведенията Александър Пулев.

Едва по 4 заема на месец са отпускали приблизително от Българската банка за развиване (ББР), до момента в който финансовата институция е ръководена от екип, назначен от някогашния министър председател Кирил Петков. Това съобщи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев. При планувания запас от 342 млн. лева на година, заемите, които отпуска банката, е трябвало да бъдат по 4 дневно, а не за месец, уточни той. И добави, че е имало месеци, в които от ББР са дали единствено 3 заема.

Средният заем, който е отпускан от финансовата институция, е бил в размер на 350 хиляди лева - в пъти под допустимия предел от 5 млн. лева, изясни министър Пулев. При над 300 хиляди дребни и междинни компании у нас под 1% от тях са получили финансиране от ББР.

Пулев уточни, че след назначението си “кликата на Петков ” е провокирала “оперативен провал ” на ББР. Били са затворени цели отдели, а финансовата институция - преструктурирана. Дали банката е ощетена с 1 стотинка или с 1 милион лв., това е хабене на държавен запас и съставлява занемареност, безапелационен бе Пулев.

Той напомни, че е назначил двама нови членове на Надзорния съвет на банката. “Единият е топ правист, върнал 25 млн. лева несъбираеми вземания към ББР по делото є против КТБ, а другият има дълготраен опит в банковия бранш като управител - изпълнителен шеф на търговски банки ”, изясни служебният министър на нововъведенията и растежа.

Проверяват по какъв начин са продавани обезпечения
Отпуснатите заеми са 112 за девет месеца
Най-много пари за превоз и търговия



Цанко Арабаджиев, изпълнителен шеф на ББР

Отпуснатите от Българска банка за развиване (ББР) крeдити през първите девет месеца на годината са 112 на брой в общ размер 44 млн. лева, демонстрират формалните данни на кредитната институция. Тези заеми са достигнали до 97 клиента, като става въпрос за заеми, отпуснати непосредствено от ББР, а не от комерсиалните банки с гаранции от Банката за развиване.

Ако прибавим и заемите, отпуснати от ББР Лизинг и ББР Микрофинансиране общият брой на новите заеми, отпуснати от януари до септември, е 289 в общ размер 79,884 млн. лева Тези пари са достигнали до 209 клиенти на банката, дребни и междинни предприятия.

За първите девет месеца на годината най-вече пари от групата на ББР са предстовени на компании от бранша на сухопътния превоз и търговията. В сухопътния превоз са отпуснати 57 заема на обща стойност 16,799 млн. лева, а в търговията - 59 заема за 16,413 млн. лева На трето място е преработващата индустрия, за която са отпуснати 34 заема за малко над 7 млн. лева

С решение от 2 декември 2022 година Надзорният съвет на ББР разпореди на Управителния съвет в период до 15 декември да извърши инспекция на всички дейности, подхванати по събиране на вземанията по заеми с размер над 5 млн. лева, за които е имало закъснение на заплащанията и са начислени хранителни запаси над 50%. Целта е да си види дали банката е направила всичко належащо за продажбата на обезпеченията по заемите на най-хубавата пазарна цена. Общата сума на банковите хранителни запаси на заемите е над 300 млн. лева, сподели наскоро Цанко Арабаджиев, изпълнителен шеф на ББР. “Провизиране на процедура значи, че 300 млн. лева няма да бъдат върнати. Във компаниите няма поръчителство ”, изясни Арабаджиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР