Банда 4 години е продавала луксозни коли у нас, като

...
Банда 4 години е продавала луксозни коли у нас, като
Коментари Харесай

ГДБОП разби банда, ощетила бюджета с 8 млн. лв. с продажби на луксозни коли

Банда 4 години е продавала първокласни коли у нас, като е употребила две компании със сходни имена - втората записана в Германия, с цел да спести Данък добавена стойност и да вземе заем. Така общо е ощетила бюджета с 8 млн. лв., оповестяват от Министерство на вътрешните работи. 

Спецакцията е извършена под управлението и надзора на Софийската градска прокуратура на 18 септември на територията на България и в чужбина.

Според първичните данни от следствието схемата е работила от 2020 година. Установената вреда за републиканския бюджет от осъществяваната незаконна активност до сегашния миг е в размер на към 8 000 000 лв.. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лв..



Данъците са спестявани посредством две търговски сдружения със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на незаконната група. Автомобилите са били прехвърляни и препродавани посредством няколко сдружения медиатори от вида „ изчезнал търговец ", следени от незаконната група. По този метод освен не е внасян налог добавена стойност (ДДС) от продажбата на коли в страната в размер на 20%, само че и българското сдружение се е възползвало от опцията да получи неследващ се данъчен заем – приспадане на Данък добавена стойност. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите коли.

При осъществените дейности по следствието са претърсени 10 адреса - осем в София и два в Кюстендил.

Иззети са голям брой материални доказателства със значение по делото - документи, компютърни и осведомителни системи, електронни носители, данни от употребено в интернет облачно пространство, свързани с активността на сдружения „ изчезнали търговци " и действителни сдружения, имащи отношение към разследваната активност.

За период до 24 часа са арестувани петима души – на 54 година, 49 година, 52 година, 52 година 46 година Разпитани са 12 индивида. Предстои осъществяването на експертизи. Работата по следствието продължава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР