Бананите са едни от най-популярните плодове. Те се предлагат в

...
Бананите са едни от най-популярните плодове. Те се предлагат в
Коментари Харесай

Пет неща, които ще ни се случат, ако ядем банани всеки ден

Бананите са едни от най-популярните плодове. Те се оферират в България през цялата година и са богат източник на скъпи витамини и минерали. Спокойно можем да ги вземем като лека закуска за работа, да приготвим от тях бананов самун или да ги използваме като основа на обичан коктейл.

Експертите обаче предизвестяват, че ежедневната консумация на банани може да аргументи някои отрицателни странични резултати. Свойства на бананите Бананите съдържат огромни количества витамини C, B6, A, E и K. Освен витамини, те са и отличен източник на калций, фосфор, магнезий, калий и натрий.

Благодарение на наличието на тези съставки, бананите оказват помощ в битката с анемията, менструалните болки, разнообразни типове недъгавост, а също по този начин понижават равнището на неприятния холестерол. Съдържащият се в тях калий има позитивен резултат за попречване на атеросклероза, инфаркти и инсулт, написа woman.bg.

Бананите също могат да ви ободрят!

Това се дължи на съдържащия се в тях триптофан, който е един от субстратите в образуването на серотонин - невротрансмитер, прочут още като " хормонът на щастието ".

Бананите ви карат да се чувствате гладни и изтощени

Въпреки че бананите ви дават бързо чувство за задоволеност, те не могат да поддържат този резултат за дълго време. Захарта в тях отива в кръвта и дава подтик на сила, само че за жалост равнището ѝ бързо пада и още веднъж се появява възприятие на апетит, а от време на време и отмалялост. Тъй като бананите са с доста ниско наличие на мазнини и протеини, множеството от калориите в бананите идват от въглехидратите. Ако вашата закуска се състои единствено от банан, може да установите, че се чувствате гладни незабавно след хранене. 

Според диетолозите бананите би трябвало да се комбинират с източник на протеин, като сирене или фъстъчено масло, с цел да се получи по-дълготраен резултат на насищане. Тогава равнищата на въглехидрати и протеини ще бъдат уравновесени. Бананите съдържат огромни количества въглехидрати Един приблизително огромен банан съдържа 27 грама въглехидрати. Следователно бананите не се предлагат при диета с ниско наличие на въглехидрати, защото те могат да надвишат броя на въглехидратите.

Бананите могат да причинят газове

Благодарение на наличието на фибри, яденето на банани контролира работата на червата. За страдание, макар че фибрите са нужни в диетата, прекалено много огромното им количество може да ви накара да се почувствате подути или газове след хранене.

Банани – прекалено много калий е нездравословно

Поради обстоятелството, че бананите са богат източник на калий, ежедневната консумация на тези плодове може да докара до остатък на калий в организма. Хората с високи равнища на калий или бъбречно заболяване не би трябвало да прекаляват с вкусния плод.

Тези, които имат високи равнища на калий може също да страдат от бъбречни проблеми. Намаляването на някои храни с високо наличие на калий (като банани, портокали, любеница и др.) може да ви помогне да се почувствате по-добре и да предотврати утежняването на заболяването, изяснява диетолог.

Бананите взаимодействат с медикаментите

Бананите също могат да взаимодействат с някои медикаменти. Има два типа медикаменти, които не би трябвало да се комбинират с банани, това са АСЕ инхибитори и диуретик спиронолактон. Според здравното учебно заведение в Харвард тези медикаменти покачват равнището на калий в кръвта. Някои медикаменти взаимодействат с храната, тъй че попитайте вашия доктор или диетолог дали някое от медикаментите, които приемате, взаимодейства с храната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР