БАН прави разработки, свързани с получаване на нови материали, които

...
БАН прави разработки, свързани с получаване на нови материали, които
Коментари Харесай

БАН прави разработки, ще съдейства за производството на маски заради коронавируса

БАН прави разработки, свързани с приемане на нови материали, които могат да оказват помощ за производството на защитни маски. Това изясни ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски след съвещанието на Министерския съвет.

Той посочи, че става въпрос за всеобщо произвеждане на маски и учените са дали обещание подпомагане.

„ В два от институтите ни, по органична химия и по полимери, има такива разработки. Едната е обвързвана с приемане на интензивно вещество, което да очиства въздуха, поставя се вътре в маските и да бъде сменяемо, въз основата на деен въглен и на преработване на материали. Другото е създаването на филтри на нано равнище “, внесе уточнения Ревалски.

Той добави, че още през днешния ден следва министърът на стопанската система да провежда среща с бизнеса и да се види по какъв начин може да започва производството в околните дни.

Акад. Ревалски заяви още, че Българска академия на науките образува група от експерти, която да бъде в помощ на спешния щаб за ковид.

По-рано на съвещанието на Министерския съвет стана ясно, че българска компания създава молекула за култивиране на ковид. Българска академия на науките ще спомага като даде разполагаем суперкомпютъра, сподели още акад. Ревалски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР