Балотаж за избор на кмет се проведе в пет общини

...
Балотаж за избор на кмет се проведе в пет общини
Коментари Харесай

Серия от жалби до ОИК - Карнобат на втория тур

Балотаж за избор на кмет се организира в пет общини на Бургаска област. Това са Средец, Карнобат, Сунгурларе, Созопол и Приморско.
Местните поданици отидоха до урните, с цел да изберат нов общински кмет. 23 са обитаемоте места в които гласоподавателите дадоха своя глас за определения от тях претендент.
В Средец борбата за кметския стол беше сред претендентът на ГЕРБ Иван Жабов и Живко Гърков от Съюз на демократичните сили.
В Карнобат на балотаж са Георги Димитров, който е повдигнат от Инициативен комитет и Тодор Байчев от Българска социалистическа партия.
Красимира Германова от ГЕРБ и Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия са претендентите, които се явиха на втори тур в Созопол.
Балотажът в Приморско беше сред Димитър Германов от ГЕРБ и Стоян Василев от МИР.
В Сунгурларе избираха за кмет на общината сред Георги Кенов от ГЕРБ и Хатидже Георгиева от Движение за права и свободи.
Най-много сигнали за нарушавания в изборния ден са подадени в ОИК Карнобат.
Един от тях е постъпил на електронната поща на ОИК Карнобат. Той е от Атанас Щерев Янакиев. В него са изложени изказвания за нарушавания в деня на размисъл в село Невестино. В сигнала се споделя: „ На 02.11.2019 година в цялото село „ осъмнахме с разлепени плакати – „ Избираш Красимир, получаваш Щерю ”., като лицето подало сигнала припознава във второто име татко си, а в първото единият от претендентите за кмет. Твърди се още, че Дянко Ненчев – другият претендент за кмет е основател на тези накърняващи името и достолепието на фамилията на подалия сигнала. Приложен е и снимков материал. По мотив сигнала от ОИК Карнобат са направили инспекция на място и не са установили разлепени пропагандни материали, неотговарящи на условията на чл.183 от ИК, както и не е открито осъществяване на пропаганда под каквато и да е форма. Общинската изборна комисия е решила да остави без почитание сигнала, подаден от Атанас Янакиев.
Пак в Карнобат е подадена тъжба за непозволена пропаганда.
Тя е от Аспарух Данчев Иванов – ръководител на Общински съвет Българска социалистическа партия. В жалбата са изложени изказвания за осъществено нарушаване в СИК № 55 – непозволена пропаганда от кмета на село Венец – Веселина Дякова. При осъществената от ОИК инспекция в секция № 0209000055, членовете на СИК, покровителите и представителите не са удостоверили изказванията изложени в жалбата. Никой от присъстващите не е чул Веселина Дякова да прави пропаганда в изборната секция. Жалбата й не е почетена.
Третата тъжба е за замяна на щемпел на секционна изборна комисия 020900039 в село Мъдрино, община Карнобат. Постъпил е сигнал от ръководителя на секционна изборна комисия № 020900039 Димка Георгиева Велкова за проблем с печата, предаден на секционната изборна комисия. Общинската изборна комисия Карнобат е подменила печата на секционната изборна комисия, заради установения недостатък. За предаването на печата е формиран протокол.
За непозволена пропаганда е подаден сигнал и в село Везенково. Той е за снимане на бюлетини.
Един сигнал за нарушаване е подаден в ОИК Созопол. Той е за пропаганда, която е осъществявана от покровител пред изборната секция в село Зидарово.
В Бургаска област изборна интензивност в края на изборния ден е 51.06 %. Най-висока е в община Приморско, където над 60% от хората са дали своят вот още в следобедните часове на деня. ОИК регистрира, че жителите на Китен държат състезание по интензивност. Над 60 % са гласувалите и в Община Созопол. Най-ниска е изборната интензивност в община Карнобат.
Като цяло балотажът в Община Бургас мина без произшествия. Повечето тъжби и обвинявания сред представителите на другите партии са отхвърлени от ОИК като неоснователни. Те обаче подлежат на обжалване пред ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР