Балони с райски газ. Новата мода сред тийнейджърите набира сериозна

...
Балони с райски газ. Новата мода сред тийнейджърите набира сериозна
Коментари Харесай

Общинският съвет по наркотични вещества в Бургас: Няма забрана при нас за продажба на райски газ

Балони с божествен газ. Новата мода измежду младежите набира сериозна скорост. Затова предизвестяват родители и цивилен организации в десетки тъжби адресирани до омбудсмана. Опиумът се употребява на празненства, персонални празници, в нощни заведения и питейни заведения. Продажбата му е легална, а доставката онлайн е съвсем светкавична.

" Хората са толкоз изобретателни, че са измислили всевъзможни способи да продават тези неща ", споделя Антоан Атанасов от " Активни консуматори ".

" Няма възбрана при нас за продажба. Съответно няма възбрана да не го оферират. Ефектът е временен и по тази причина не схващат заплахата ", сподели Росица Димова, ръководител на Общинския съвет по наркотични субстанции в Бургас.

Непълнолетните се доставят с пълнители с божествен газ с разнообразни аромати, като по-късно със специфична помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Разпилени празни опаковки могат да се видят както наоколо до учебни заведения, по този начин и към заведения и нощни заведения.

" Тези, които печелят най-вече, са заведенията. Една капсула коства стотинки. За да я продадат коства десетки левове. Между 5 и 10 лева Поне по Черноморието сега по 10 лева са балоните ", сподели Антоан Атанасов.

Диазотният оксид се употребява в медицината като анестезия. Той обаче се подава на пациента разбъркан с О2. Райският газ, който се продава под формата на ампули, обаче, е в чист съсредоточен тип.

Употребата му води до липса на О2 в организма и визира най-много нервната система. Затова използването му може да докара до необратими последствия.

Сред страничните резултати са понижена централизация и понижена дарба за запомняне. Особено рискова е комбинацията с алкохол и опиати, която може да докара до халюцинации и тежка неуравновесеност.

" Може да се стигне и до подтискане на центъра за дишане, което води до гибел. Случва се в практиката действително. За страдание не постоянно изходът е удобен. Дори да се съвземат, когато мине известно време и вдишат О2 има необратими промени в мозъка, които остават за цялостен живот ", сподели проф. доктор Каролина Любомирова от Българско сдружение по токсикология.

Сред предложенията на омбудсмана Диана Ковачева са създаването на законодателни промени, които да лимитират разпространяването и продажбата на божествен газ, както необятна осведомителна акция.

Омбудсманът приканва и КЗП да реализира административен надзор върху целия вътрешен пазар. Според специалисти е нужна и сериозна работа в учебните заведения под формата на осведомителни акции.

" Трябва да се намерения от позиция на регулация. Такива субстанции, които имат влияние върху нервната система да са под по-строг и със специфична регулация ", сподели проф. доктор Каролина Любомирова.

" Дори страна като Нидерландия, която е известна със своето по-либерално отношение към леките опиати даже и при тях се разисква закон да го забранят ", сподели Росица Димова, ръководител на Общинския съвет по наркотични субстанции в Бургас.

В Ирландия продажбата на божествен газ на лица под 18 години е криминализирана. През 2020-та година ограничения взима и датското държавно управление.

След поредност произшествия депутатите одобряват пакет от ограничения за ограничение на продажбата на диазотен оксид на малолетни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР