Балонът е засечен над щата Монтана Снимка: БТАКитай категорично отрече

...
Балонът е засечен над щата Монтана Снимка: БТАКитай категорично отрече
Коментари Харесай

Китай за своя балон над САЩ: Не е шпионски, а граждански

Балонът е засечен над щата Монтана Снимка: Българска телеграфна агенция
Китай изрично отхвърли балонът, който от няколко дни лети над Съединени американски щати, да е „ шпионски “, както го назова Пентагона. Според Пекин той бил „ предопределен за цивилен, метеорологични и други научни цели, само че поради мощните ветрове се отклонил от курса си и навлязъл във въздушното пространство на Щатите, съобщи Ройтерс.

Заради въпросния балон администрацията на Байдън реши да отсрочи идното пътешестване на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин.

Блинкен трябваше да има срещи в китайската столица при започване на идната седмица.Посещението му трябваше да бъде най-високопоставеното посещаване на Съединени американски щати в Китай от 2018 година насам. За администрацията на Байдън това е част от напъните да не се ускорява съперничеството с Китай. За водачите в Пекин това има за цел да алармира за излизането на Китай от блокирането след пандемията на ковид и желанието да се свърже още веднъж с останалия свят. Но откриването на балона – който Пентагона реши да не смъква – е предиздвикало дипломатическото ведомство да премисли визитата.

Балонът е видян за първи път по-рано тази седмица и е обикалял над Монтана, където се намират силози за междуконтинентални балистични ракети, съобщи почитан чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати в сряда. Той означи, че балонът не съставлява опасност за разузнаването и сходни навлизания са се случвали и преди.

Съобщението на Пентагона за балона обаче провокира неодобрение от републиканските законодатели. Конгресменът Майк Галахър, ръководител на нова комисия в Камарата на представителите, предопределена да подчертае китайската опасност, съобщи, че наличието на балона „ демонстрира ясно, че последните дипломатически опити на ККП не съставляват основна смяна в политиката. “

Американски чиновници отхвърлят да отговорят на няколко въпроса по отношение на балона, в това число точната цел на неговото наблюдаване, неговия размер или други спецификации. „ В момента се движи на височина много над комерсиалния въздушен трафик и не съставлява военна или физическа опасност за хората на земята “, изясни бригаден военачалник Пат Райдър, представител на Пентагона.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР