Балнео и спа туризмът е устойчива форма на туризъм, която

...
Балнео и спа туризмът е устойчива форма на туризъм, която
Коментари Харесай

Само българите в ЕС не могат да ползват здравната си осигуровка по програми за профилактика

Балнео и спа туризмът е устойчива форма на туризъм, която бе минимум наранена от пандемията. Тази година продължава растежът и от ден на ден консуматори се обръщат към здравните курорти. Минералната вода е нашето злато и България може почтено да бъде конкурентна дестинация, която да се пребори за по-голям дял от европейския пазар. Здравният туризъм е резистентен, зелен, обществен, сподели доктор Сийка Кацарова, ръководител на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, в предаването „ В развиване ” с водещ Вероника Денизова.

В диалозите на годишния конгрес на Европейската спа асоциация предходната седмица главното обръщение, което отправихме и към политиците в Брюксел е здравният туризъм да бъде включен в здравните политики на Европейски Съюз, в частност и в България.

„ На конгреса бе установено, че едно евро, вложено в профилактика, икономисва седем евро за опазване на здравето ”.

Българите сега са единствените европейски жители, които нямат право да употребяват здравната си осигуровка по стратегии за профилактика. Министерството на здравеопазването само на хартия е записало приоритет профилактика и предварителна защита посредством потребление на минералния запас. Всички останали страни имат ваучери за здраве или ваучери за възобновяване, както и ваучери за пост коронавирус рехабилитация. България не разполага с подобен инструмент, който би подкрепил и локалната стопанска система. Ние имаме бази, само че нямаме механизъм. Затова сме предложили подобен инструмент да бъде въведен в Плана за възобновяване и резистентност, само че все още нямаме отговор.

„ Ние сме единствените, които не се грижим за здравето на хората. Късно е, когато се стигне до болница ”.

Що се отнася до скока на цените на енергоносителите събеседникът уточни, че без поддръжката на страната промишлеността не може да се оправи независимо с перо електрическа енергия.

„ За да не бъдат затворени спа хотели, е належащо да бъдат подкрепени от страна на страната във връзка със сметките за ток ”.

Надяваме се в Плана за възобновяване и резистентност да се откри решение и да бъдат отделени средства за саниране в инфраструктурата, обвързвана с балнеологията, сподели доктор Кацарова и добави, че доста от нашите курорти имат проблеми с тръбопроводите, които би трябвало да се решат.

Коментирайки кои са предпочитаните пазари за бранша, доктор Кацарова акцентира, че българите са главен фокус, а българският пазар е главният, на който се е разчитало по време на пандемията

„ Пазар Румъния е най-големият пазар заради географското състояние. Пазар Израел също е доста значим за нас, както и всички други прилежащи пазари ”, сподели събеседникът.

Важно е да се работи върху марката България и да се диверсифицира познатият имидж – България не е дестинация за на ниска цена всеобщ туризъм. България е дестинация, която предлага извънредно добър артикул на извънредно конкурентна цена. Имаме страхотна кухня, виновност, което също е част от здравния туризъм, тъй като доста от нашите хотели оферират стратегии, свързани с детокс или понижаване на телесното тегло и включват в менюто артикули, които са от техните градини.

България получи своето отличие в категорията най-хубав европейски спа хотел. Хотел от село Баня край Разлог бе отличен по време на конгреса в Словакия, показа доктор Кацарова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР