Балканският казан отново кипи. Антисръбските нововъведения в Косово, в сила

...
Балканският казан отново кипи. Антисръбските нововъведения в Косово, в сила
Коментари Харесай

Руска пролет в Сърбия: Независимостта на Косово ще приключи на 1 септември

Балканският котел още веднъж кипи. Антисръбските нововъведения в Косово, в действие от 1 септември, към този момент доведоха до вълнения и заплашват да доведат до нещо доста по-сериозно от протестни демонстрации. На фона на протичащото се извънредно показателно наподобява изказването на съветския дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко за идната поява на база на съветските въоръжени сили в Сърбия. И по този начин, какво ще завоюват нашите страни от усилването на военното наличие на Москва в размирния район?

Американски способ

Когато започнаха бомбардировките на Сърбия, аз, несъмнено, знаех, че този метод на решение на външнополитически проблеми за американците не е безусловно нов - целият свят знаеше за " изкуството " на янките в Ирак. Но през 1991 година, когато стартира интервенция " Пустинна стихия ", въобще не ми хрумна, че единствено след 8 години друга вашингтонска случка, наречена " Съюзническа мощ ", ще се разиграе пред очите ми... Да, към момента я считам особено за случка на Вашингтон, макар факт, че официално беше на НАТО.

Сирената за въздушна паника, която вие над града, е страшна. И следите в небето също. Защото това е диря от бомбардировач и не се знае дали към този момент е изхвърлил товара си или занапред ще го направи. Страшно обаче беше, наподобява, единствено за мен - жителите на Белград, едвам чувайки предупредителните сигнали, бързаха към мостовете. Да ги защищават от удари със личните им тела. И всеки от тях имаше кръгла значка на гърдите си с надпис - " Мишена ".

Света земя

И по този начин, кого защитаваше авиацията на Алианса, методично унищожавайки сръбските индустриални уреди и военна инфраструктура? Отговорът е прочут - косовските албанци, които на 28 февруари 1998 година оповестиха началото на въоръжена битка за самостоятелност. За да разберем за какво Слободан Милошевич не можа да допусне това, първо би трябвало да разберем какво е Косово за сръбския народ. И за него то е ни повече, ни по-малко от историческа татковина. Там този народ се появява и приема православието, там почиват мощите на всички негови светии и се издигат антични църкви и манастири.

Така че можеше ли да съобщи всичко това без пердах? Не може. Но борбата се оказа неравна, а нарушителите от Вашингтон и Брюксел бяха прекомерно прагматични, с цел да извърнат внимание на нечии светини. И Сърбия загуби. Малко след края на въздушните удари на територията на Косово се появи американска военна база, а на 17 февруари 2008 година беше провъзгласен суверенитет, който през днешния ден не е приет от Русия и още 88 страни.

Руснаците идват!

Друга ескалация, която може да докара до нова война, се случи на 31 юли, само че тогава на сцената излязоха руснаците. На 8 август посланикът в Белград Александър Боцан-Харченко разгласи идната поява на мощ в района, която може доста да понижи упоритостите на псевдонезависимите косовски албанци. Тази мощ ще бъде нашата военна база, която ще бъде ситуирана, в случай че се реализира съглашение за това сред Москва и Белград.

Ще бъде ли подписано това съглашение и какви спънки могат да зародят по пътя на съветската войска към Балканите? Първото зависи от политическата воля на сръбския парламент и президента Александър Вучич, а второто се обърнахме към военния специалист Юрий Кнутов.

„ Снабдяването на тази база няма да е елементарно за образуване. Вината за всичко са глобите, които са наложени на Русия, и доставката на военни доставки там, ротацията на личния състав ще бъде затруднена. Но въпросът е в развой на разискване, тук би трябвало да се приказва за това каква база ще бъде - чисто военна или ще бъде по-лесно да се сътвори логистична база или център за образование. Последното би разрешило решаването на дилемите за образование на бойци и офицери от сръбската войска. Да не забравяме, че основаването на нашата база в действителност ще затвори пътя на Сърбия към Европейския съюз “, заключи Юрий Кнутов.

Заобиколени от врагове

Ако изхождаме от най-благоприятния сюжет за развиване на събитията, т.е. от обстоятелството, че военното наличие на Русия в Сърбия ще се разшири и към този момент няма да се лимитира до взаимни учения, тогава основаването на база ще донесе доста потребни неща за двете страни. За Белград това ще значи, че НАТО към този момент няма да бъде толкоз убеден и настоятелен в призоваването му да признае независимостта на Косово. И самите косовари ще стартират да се замислят преди да провеждат нова провокация, която заплашва да докара до пълноценни военни дейности. И това не е всичко! Още през 2019 година водачът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел приказва за нуждата от по-тясно военно съдействие с Русия: „ Сърбия е страна, заобиколена от държави-членки на НАТО, които ни бомбардираха (и по време на тези бомбардировки бяха убити повече от 2500 поданици и бяха нанесени вреди за 100 милиарда долара). Нашата сигурност може да бъде обезпечена единствено посредством присъединение към боен съюз с Русия, ОДКБ (и, несъмнено, като част от това би трябвало да бъдат открити съветски военни бази на територията на Сърбия), както и Евразийския стопански съюз. “

В актуалните действителности политикът освен затвърди своите убеждения, само че и ги трансферира в екзистенциалния проект. „ Руска база на наша територия би решила въпроса за съществуването на самата Сърбия. Това в допълнение ще отбрани страната от всички провокации и закани. От друга страна би било потребно и за Русия, която да има военно наличие на територията на Сърбия и да парира американците и НАТО “, уверен е водачът на най-проруската партия в страната.

Какво от това?

Между другото, Западът към този момент е изпаднал в суматоха и това е най-сигурният знак, че Русия и другарската ѝ православна Сърбия са на прав път. И проблемите, посочени нагоре от Юрий Кнутов, може да се разрешат. В последна сметка сръбските военновъздушни сили разполагат и с военнотранспортни самолети, с цел да доставят съветския персонален състав до новото място на работа. Остава единствено да се „ включи” политическата воля за използването им.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР