Балканските страни могат да започнат да се присъединяват към ЕС

...
Балканските страни могат да започнат да се присъединяват към ЕС
Коментари Харесай

ЕК към Западните Балкани: Решете граничните спорове, за да се присъедините към 2025 г.

Балканските страни могат да стартират да се причисляват към Европейски Съюз от 2025 г-, само че единствено в случай че са решили граничните и други разногласия със съседите, съобщи във вторник шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи Агенция Франс Прес.

Той уточни пред Европарламента в Страсбург, че това е единствено индикативна дата за Сърбия и Черна гора, първите от 6-те страни в района, обхванати от отчета на Европейска комисия за разширението на съюза, който би трябвало да бъде огласен по-късно във вторник.

Ще е неверно да се твърди, че аз или комисията сме споделили, че Сърбия и Черна гора би трябвало да бъдат признати до 2025 година, сподели Юнкер. И акцентира: Няма да има приемане на страни от Западните Балкани, без да бъдат решени главните разногласия преди този момент.

Хазартно е да се каже, че казусът ще бъде решен известно време след присъединението, сподели той. Това няма да се случи повторно. Не с мен, съобщи Юнкер, явно визирайки продължаващия граничен спор сред членките Словения и Хърватия.

Шефът на Европейска комисия уточни, че всички страни от района към момента надалеч от осъществяване на критериите. Но ние би трябвало да протегнем ръце към нашите сътрудници в Западните Балкани, ние би трябвало да им помогнем да поемат по този сложен път, сподели той. 

28-членният Европейски Съюз държи да се разшили в регион, считан за заден двор, с цел да попречи на други районни играчи, като Русия и Турция, да усилят въздействието си там, показва Агенция Франс Прес.

В региона има редица нерешени проблеми. Сърбия и Косово не престават да се карат съвсем 20 години след войната, която способства за оповестяване на едностранна самостоятелност от Косово. А разногласието сред Македония и членката на Европейски Съюз Гърция за името на някогашната югорепублика докара до огромен митинг в Атина в неделя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР