Балканските национални агенции отдадоха приоритет на успехите в баскетбола и

...
Балканските национални агенции отдадоха приоритет на успехите в баскетбола и
Коментари Харесай

Баскетболисти и плувци доминират в топ 10 на Спортист на Балканите

Балканските национални организации отдадоха приоритет на триумфите в баскетбола и в плуването през 2022 година при избора си на топ 10 в обичайна анкета на Българска телеграфна агенция " Спортист на Балканите ".

Майсторите с оранжевата топка - Александър Везенков, Никола Йокич и Янис Адетокунбо, както и плувците - Давид Попович и Лана Пудар, заеха половината от местата в почетната десетка на 49-ото издание на допитването, в което участваха Българска телеграфна агенция (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

С екипа на националния тим на България Везенков приключи като номер 1 в класацията по извоювани битки на Европейското състезание, а на клубно равнище той се утвърди като главен състезател на гръцкия гранд Олимпиакос, с който игра във Финалната четворка на Евролигата и беше определен в идеалния тим на шампионата.

Сръбският център Йокич беше избран за най-полезен състезател (МВП) в Националната баскетболна асоциация за сезон 2021/2022, като стана едвам вторият европеец, който получава наградата във втора следващо година, след Янис Адетокунбо (2019 и 2020). Той също по този начин игра в Мача на звездите и беше определен в идеалната петица на шампионата на професионалната лига на Съединени американски щати и Канада.

Гръцкият нападател Адетокунбо също взе участие в Мача на звездите на НБА и влезе в състава на сезона в лигата, а приключи и като най-хубав изпълнител на Евро 2022.

Румънската сензация в плуването Давид Попович се трансформира в хегемон на 100 и 200 метра свободен жанр при мъжете преди да навърши 18 години в средата на септември. Той завоюва международните трофеи в двете дисциплини в Будапеща и стана първият плувец с такова достижение на един шампионат след Джим Монтгомъри през 1973 година. Той също по този начин взе златото на 100 и на 200 метра свободен жанр и на Европейското състезание, а сложи и нов международен връх на 100 метра.

Едва на 16 години специалистката в бътерфлая Лана Пудар стана европейска шампионка при дамите на 200 метра и завоюва бронз на 100 метра с национални върхове на Босна и Херцеговина през този сезон.

Топ 10 в анкетата на Българска телеграфна агенция за 2022 година допълниха по един представител на футбола, леката атлетика, тениса, битката и волейбола.

Победителят в Шампионската лига по футбол с Реал (Мадрид) и бронзов медалист от Мондиал 2022 Лука Модрич (Хърватия) заслужи място в десетката. Той е победител в анкетата на Българска телеграфна агенция за 2018 година.

Рекордьорът със седем първи места в допитването за " Спортист на Балканите " Новак Джокович (Сърбия) още веднъж е в топ 10, откакто победи на " Уимбълдън " за 21-ата си купа от Големия шлем, а в края на сезона взе и трофея на Финалния шампионат на Асоциацията на професионалните тенисисти.

Десетката допълниха международният първенец в зала и европейски отличник навън на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция), който взе и сребърен орден на Световното състезание навън, международният и европейски отличник по битка свободен жанр в категория до 125 кг Таха Акгюл, както и Тияна Бошкович, която беше с основна роля за извоюваната от Сърбия международна купа по волейбол, като беше определена и за МПВ на шампионата на планетата.

Общо 38 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският първенец и международен вицешампион по битка типичен жанр в категория до 97 кг Кирил Милов, европейската шампионка по бокс в категория до 48 кг Севда Асенова и европейският вицешампион по повдигане на тежести и международен рекордьор в изтласкването в категория до 97 кг Карлос Насар.

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат оповестени през тази седмица.

Топ 10 в анкетата на Българска телеграфна агенция " Спортист на Балканите " за 2022 година (по азбучен ред): 

Александър Везенков (България, баскетбол)

Давид Попович (Румъния, плуване)

Лана Пудар (Босна и Херцеговина, плуване)

Лука Модрич (Хърватия, футбол)

Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)

Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)

Новак Джокович (Сърбия, тенис)

Таха Акгюл (Турция, борба)

Тияна Бошкович (Сърбия, волейбол)

Янис Антетокунбо (Гърция, баскетбол)

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР