Балканската държава трябва бързо да бъде включена в зоната за

...
Балканската държава трябва бързо да бъде включена в зоната за
Коментари Харесай

Die Welt за ПП: Партията, която разобличи корупцията

Балканската страна би трябвало бързо да бъде включена в зоната за свободно придвижване. Но това може да бъде рисково. WELT се срещна с нарушаванията по външната граница с Турция - става въпрос за отровена храна, неконтролирани кораби от Русия и дупки в оградата. Това написа Филип Фолкман-Шлук от Die Welt.

Олаф Шолц неотдавна се изрече в интерес на стъпка, която ще промени трайно обстановката със сигурността в Европа.

България би трябвало допустимо най-бързо да бъде включена в Шенген. Хора и артикули, идващи в Европа от Турция през България, могат да продължат към всички страни от Европейски Съюз – в това число Германия – без спомагателен надзор. Всички механически условия за това са изпълнени, съобщи канцлерът в своята тирада в университет " Карлс " в Прага

Съобщението от кабинета на канцлера е ангажимент за единството на Европа във времена на опасност от Русия. Но оценката на канцлера, че са изпълнени всички условия за неограничена независимост на пътешестване, повдига огромни въпроси.

България е изправена пред решаващи избори на 2 октомври, които ще предопределят сигурността на външна граница на Европейски Съюз с Турция. Въпросът е дали антикорупционното придвижване " Продължаваме промяната " на премиера Кирил Петков ще се върне в държавното управление – или партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов ще си върне властта.

По време на 12-годишния му мандат имаше съществени проблеми на тази значима граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", един от най-натоварените пунктове за храна в света, прочут с трафик на опиати и хора, наподобява е бил под контрола на мрежа от мафия и политици повече от десетилетие - и Европейски Съюз не е направил доста по въпроса.

Това разкри реформаторското държавно управление на Кирил Петков през лятото. Член на някогашния кабинет на " Петков " към момента е с персонална защита, защото той обществено отхвърли милиони левове рушвет и вместо това изобличи злоупотребите обществено, както заяви в изявление за WELT. Той счита, че свалянето на партията му е обвързвано и с обстоятелството, че тя е първото държавно управление, което прави нещо по въпроса с " Капитан Андреево ". През юни, единствено след седем месеца на власт, беше свалено реформаторското държавно управление на Петков посредством избор на съмнение в Народното събрание - евентуално тъй като избрани лица и политици изпитват боязън да не изгубят своите доходоносни канали и приходите от незаконни покупко-продажби. В момента работи краткотрайно държавно управление на президента Румен Радев, който може да се схване като съперник на промените за бистрота и господство на закона.

По време на мандата си Кирил Петков, 42-годишен бизнесмен, приключил " Харвард ", и неговият кабинет имаха разтърсващи открития за дейностите на държавното управление на Борисов. В изявление за WELT Петков в този момент оповестява за нови детайлности на границата. Те могат да съставляват риск за цяла Европа, в случай че на власт в София пристигна ново
корумпирано държавно управление.

Още при започване на нашия мандат забелязахме, че корупцията води и до проблеми на границата. Години наред корабите влизаха в Европейски Съюз през черноморското пристанище Росенец без постоянен надзор. Там компанията " Лукойл " ръководи единствената петролна рафинерия в страната, и единствено там могат да се разтоварват доставките на недопечен нефт. Държавата съобщи цялото ръководство на следената от Москва компания на смешната цена от по-малко от един милион евро годишно. Понякога компанията е упражнявала граничен надзор, от време на време не. Ние незабавно разположихме там държавна гранична защита, твърди Петков.

Броят на мигрантите се усилва

Друга тематика е възходящият брой мигранти, идващи в Европа през Турция. По данни на българското вътрешно министерство от началото на годината има 60 000 опита за незаконно прекосяване на мигранти - по публични данни това е шест пъти повече от миналата година.

Около 7000 души са минали границата от януари, множеството от които от Сирия. Правозащитни организации насочиха рецензия към управляващите за стягането на ограниченията за сигурност. През лятото двама български служители на реда бяха убити откакто рейс с незаконни мигранти нахлу през границата.

От 2014 година насам границата е обезопасена с огради и бодлива тел.

Установихме, че качеството на издигнатата ограда, която моят предходник Борисов построи за доста пари на българските данъкоплатци, на доста места беше неприятно. Там мигрантите елементарно биха могли да пресекат без никакви проблеми, разяснява Петков.

Но неговото държавно управление към този момент поправи тези проблематични места.

До встъпването в служба на държавното управление на " Петков " контролът на " Капитан Андреево " беше единствената задача на компанията " Евролаб 2011 ", чиято непосредственост до престъпността бе потвърдена от няколко самостоятелни медийни следствия. Според оценки на организации за сигурност, през годините мрежа от компании, държавни чиновници и нарушители са спечелили милиарди чрез подкупи, изнудвания на водачи и други противозаконни покупко-продажби.

Зам.-министърът на земеделието (от " Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев показаха политическия си план " Продължаваме промяната " " ) Иван Христанов, който дава отговор за контрола, показа пред WELT, че са му предлагани " всяка година по три милиона евро " от мафиотски среди, с цел да не пипа съществуващите структури. Петков споделя още: „ Когато посетих границата за първи път като министър-председател, бях шокиран. “

Лабораториите, в които продуктите трябваше да бъдат тествани за отрови и примеси, бяха съвсем неизползвани.

Не видях нито един косъм в оборудванията за тестване на животни, отбелязва Петков.

Неговото държавно управление съобщи контрола на държавна лаборатория в София и промени наредбата. Съответно граничният надзор би трябвало да остане в ръцете на страната в бъдеще. Първоначалните самостоятелни следствия разкриха, че стоките във всеки пети камион са били нечисти с прекалено много пестициди или други отрови.

Отровните плодове и зеленчуци са попаднали в страни от цяла Европа, може би в чиниите на нашите деца. Това демонстрира, че корупцията не е единствено местен проблем за България, а плащаме цената за нея в целия Европейски Съюз, споделя Петков

Затова е значимо Брюксел да помогне в битката с корупцията по границата.

Правителството на " Петков " е поканило инспектори от Европейски Съюз за наблюдаване. В допълнение някогашният финансов министър Асен Василев, който също е от " Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев показаха политическия си план " Продължаваме промяната " " изиска през лятото в Берлин помощ от немски митничари. От министерство на финансите в Германия обаче първо желаят да изчакат и да видят кой ще завоюва изборите през октомври, сподели представител на министерството на финансите по питане на WELT.

Ще бъдем доста признателни, в случай че Германия ни поддържа тук. Успяхме значително да затворим малките врати на нашата външна граница на Европейски Съюз за седем месеца в ръководството, споделя Петков.

Сега всичко зависи от това кое държавно управление ще поеме поста.

В случай че ни изберат още веднъж, ние подсигуряваме, че всеки камион и транспортен съд на път към Европейски Съюз ще бъде тестван, акцентира още Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР