Балканите са буре с барут. Потвърждението дойде отново от турския

...
Балканите са буре с барут. Потвърждението дойде отново от турския
Коментари Харесай

Буре с барут: Ердоган заплаши Гърция

Балканите са буре с барут. Потвърждението пристигна още веднъж от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши Гърция, като прикани управляващите там да си вземат поука от историята и да не не помнят провалянето си в гръцко-турската война през 1922 година, заяви Анадолската организация.

На фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в черноморския град Самсун Ердоган съобщи „ Ако продължите сегашния курс (на провокации), ще платите висока цена. Искам да кажа на Атина единствено едно: не забравяйте Измир! “

„ Турция няма да бъде спряна от обстоятелството на окупацията на островите (в Егейско море) от Гърция. В нужното време ние ще предприемем нужните стъпки. Това може да стане ненадейно, в която и да било нощ “, предизвести турският президент.

В Измир (Смирна) се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 година През пристанището на града при започване на септември 1922 година се изтеглят гръцките войски от Мала Азия след провалянето си при Думлупънар, като при завладяването на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк огромна част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци умират. Падането на Смирна е трайна контузия в историческата памет на днешна Гърция.

Турция в последно време слага под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при изискване да бъдат демилитаризирани и че това изискване е нарушено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР