Българското здравеопазване е едно от най-евтините в Евросъюза, заяви пред

...
Българското здравеопазване е едно от най-евтините в Евросъюза, заяви пред
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Българското здравеопазване е едно от най-евтините в ЕС

Българското опазване на здравето е едно от най-евтините в Евросъюза , съобщи пред БНР здравният специалист и някогашен министър на опазването на здравето доктор Илко Семерджиев.

За една година България разходва към 600 евро на глава от популацията обществени средства . В Европейски Съюз няма страна, която да е под 3 хиляди евро на глава от популацията, изясни той.

Семерджиев е покровител на нарастване на здравната вноска, тъй като няма по какъв начин цените на клиничните пътеки да бъдат обновени по отношение на темпа на инфлацията. 
 Над 80% от българите могат да посетят джипито си незабавно
Над 80% от българите могат да посетят джипито си незабавно

47% от хората са неудовлетворени от здравната система

" Не се събират вноските от близо 1 милион здравноосигурително задължени лица, което е административен проблем и би трябвало да се реши бързо . Ако се реализира естествена събираемост, ще има доста повече средства. Поне 800 милиона до 1 милиарда лв. ще се влеят в системата ", сподели някогашният министър на опазването на здравето .

Според него лекарствената политика е в изключителна рецесия . За утежняването съдействала и някогашният здравен министър Асена Сербезова, която е фармацевт по обучение. С нарастването на обществените разноски в НЗОК за медикаменти не е понижено доплащането, което е 80% от всички типове доплащания в здравната система. 
 Лекарства има, само че се търгуват като картофи за обичани аптеки
Лекарства има, само че се търгуват като картофи за обичани аптеки

Складовете " криели " от някои аптеки избрани лекарства

Според проучване за достъпа до здравни грижи на " Тренд " и Експертен клуб за стопанска система и политика България е преди всичко в Европейски Съюз по брой лечебни заведения на население.

В страната има 53 лечебни заведения на 1 млн. души. 37% от българите са задоволени от достъпа до здравни грижи, а 47% не . 80% от пациентите са недоволни , че не могат бързо да посетят персоналния си доктор или да стигнат до лекар-специалист.
 Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация
Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация

Отпуснати са близо 50 млн. лева за медикаменти през НЗИС

В допитването най-голямо е неодобрението за доплащането на медикаментите. Всеки пети е спирал назначените му медикаменти заради липса на пари. 53% виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на 100 не са посетили лекар-специалист заради липса на средства .

Достъпът до здравни грижи в страната е много по-бърз по отношение на останалите европейки страни, разясняват специалистите, само че пациентите доплащат 40% от здравните разноски .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР