Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се

...
Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се
Коментари Харесай

Доц. Николай Цонков: Българското висше образование има сериозен потенциал

Българското висше обучение има сериозен капацитет, само че би трябвало да се притеглят младежи, да се подобрят изискванията на работа, значимо са и финансовите тласъци . Това сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " доцент Николай Цонков по време на цифровата полемика „ Образование, онлайн образование и юношески проблеми " с присъединяване на младежи и студенти.

По думите му към 10 000 младежи, които приключват приблизително обучение, не кандидатства в български университети. „ Те авансово са решили, че ще учат в чужбина. Има доста какво да се желае, само че не мога да се съглася и с тезата, че висшето обучение в България е доста неприятно.

Това върви като една генерална линия, която се развива през последните 3-4 година Очевидно не е инцидентно, тъй като посредством сходни отзиви ние отхвърляме младите да останат в страната и да учат и развиват у нас. Голяма част от студентите, които заминат някъде по света остават там ", съобщи доцент Цонков.

Според него това е огромното предизвикателство - да се направи по този начин, че младежите да останат в страната.

„ През последните години, както здравето, по този начин и образованието е пари - всеки студент носеше след себе си средства. Това опорочи системата. Всеки университет стартира да разкрива нови специалности, с цел да притегли повече студенти. Това беше огромна неточност ", безапелационен е социалистът.

По думите му българските студенти не са по-малко квалифицирани и по-малко знаещи и можещи от техните сътрудници в чужбина.

Той означи и че бизнесът и университетите имат все по-силна и здрава връзка. „ Големият проблем е не толкоз неналичието на такава връзка, а това, че българската стопанска система сега е доста нежна. Трудно се убеждават микро и междинни компании да работят с университетите и да одобряват студенти на практики и стажове, а по-късно и да ги назначават на работа ", съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

Според него не би трябвало да се отхвърля онлайн образованието и интерактивното другарство, само че този вид другарство и метод на обучение лимитира младежите от личностното развиване. „ Онлайн образованието води до едно съществено отчуждение " , смята Николай Цонков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР