Българското външно министерство мълчи за информация, която е изключително важна

...
Българското външно министерство мълчи за информация, която е изключително важна
Коментари Харесай

Е-пропуски за хотели и транспорт в Турция със спецприложение - slava.bg

Българското външно министерство мълчи за информация, която е извънредно значима за хилядите българи, които всяка седмица пътуват до Турция. Както и за многочислените туристи, които не престават да посещават за отмора курортите и да вършат екскурзии до атракциите на югоизточната ни съседка.

Турските управляващи вкараха от 1 октомври нови ограничавания, които разшириха потреблението на електронен код за следене на пациенти с COVID-19. Всеки получава и би трябвало да демонстрира HES код, до момента в който пътува в градския превоз, при идване в хотели или други места за настаняване в цялата страна.

Името на мобилното приложение HES е редуциране от Hayat Eve Sığar (Животът се побира в къщи или по-добре преведено: Целият живот е вкъщи), създадено от Министерството на здравеопазването на комшиите. То генерира неповторим код за всеки, който може да бъде изтеглен посредством апп-а.

Той удостоверява здравното положение на потребителя, без значение дали лицето страда от ковид или не.

Кодът съществува от няколко месеца и до момента беше наложителен за авиационния, влаковия и автобусния междуградски транспорт, само че от седмица към този момент е наложителен и за пътешестване в градския превоз в огромните градове.

Апликацията управлява дали сте имали контакт с хора заболели от ковид, до момента в който сте били в публични здания или в транспортни средства.

Кодът е интегриран в електронни пропуски, употребявани в всеобщия превоз. За инфектираните с COVID-19 те ще останат прекратени по време на интервала на изолираност в дома. Този ход цели да „ залавя” нарушителите на карантината, които не са могли физически да бъдат проследени в придвижването им.

На хотелите също е неразрешено да одобряват клиенти, които не могат да покажат своя HES код. В противоположен случай са затваряни за времето на една карантина в югоизточната ни съседка - 10 дни.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР