Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи

...
Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи
Коментари Харесай

България през 2018 година: Европредседателство под знака егото на Борисов

" Българското шестмесечно председателство на Европейски Съюз стартира шумно, защото протестиращи против корупцията блокираха десетки улици в мощно охраняваната столица София. " Това написа на 11 януари предходната година френската осведомителна организация France Press, тъкмо когато страната ни публично пое кормилото на Европейския съюз. И в действителност – " корупцията " бе единствено мотив и начален подтик за 9-те митинга, които блокираха София в деня, в който всички погледи бяха отправени към нея: eкозащитници с митинг против решението на Министерски съвет за изменение на Плана за устройството на Национален парк " Пирин ", жители и бизнес с подобен в поддръжка на зимните спортове - де факто контрапротест против този на екозащитниците, митинг на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на пенсионерите, шествия за и срещу Истанбулската спогодба, такива против произвола на ЧСИ-тата, демонстрации против НАТО и Европейски Съюз. Въобще - показахме се пред чужденците, както си знаем.
Българският министър за председателството на Европейски Съюз Лиляна Павлова разкритикува митингите и съобщи, че те се организират съзнателно, с цел да саботират ръководещите, когато българската столица София е фокус на интернационално внимание. Междувременно министър председателят Борисов съобщи, че София желае да влезе в " чакалнята на еврозоната ", с цел да се причисли към валутния съюз на Европейски Съюз, а ръководителят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер прикани еврозоната да се разшири отвън сегашните си 19 членове.

И по този начин, многочислените крясъци " Мафия! ", " Оставка! ", " Спасете Пирин ", и " Искаме природа, не бетон ", осъждайки проектите за предпазения от ЮНЕСКО Национален парк " Пирин ", огласяха българската столица, до момента в който тематики като кохезионната политика, проблемите в района, рецесията в Крим, спорът сред Словения и Хърватия, разногласието сред Европейска комисия и Полша за върховенството на правото, Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, общата защита и миграционната политика стояха на масата като значими въпроси, които не търпят отсрочване.
Какво се случи?
Официалното разкриване и впечатляващата тирада на Туск
Шумните протестни крясъци не съумяха с нищо да подпречат на другояче блестящото публично разкриване на Европредседателството в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Българските и европейските водачи произнесоха прочувствена поредност от речи, с които стартира церемонията по откриването. " За нас присъединението към Европейски Съюз преди 11 години беше една сбъдната фантазия. С горделивост и самочувствие поемаме отговорността на ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Ние, българите, имаме вяра в положителното и сме подготвени да работим за него. България има доста какво да даде на Европа - от традициите до технологиите. Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така имаме вяра, че ще просперира Европейски Съюз, а не в случай че се разделяме на дребни и огромни, небогати и богати, Изток и Запад. Вярваме в посланието на българското председателство - " Съединението прави силата ", съобщи Лиляна Павлова, която несъмнено, имаше първа думата. Последваха я президентът Румен Радев и ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.

Безспорно най-впечатляваща беше речта на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, която той произнесе напълно на български език: " Кой различен, в случай че не вие, потомците на Спартак, най-старата страна в света, които в никакъв случай не сте губили бойно знаме в борба, сте на висотата да опазите европейската вероятност за района на Балканите. Вие постоянно сте били решителни. Затова имам вяра, че председателството ви ще е толкоз резултатно, колкото преди четвърт век - Стоичков. С министър-председател, който може да сплаши не един тракийски войник, ще се справите ", съобщи на чист български език ръководителя на Европейския съвет.

Борисов от своя страна не скри насладата си от комплиментите и финален произнесе къса тирада, в която акцентира, че е извънредно разчувстван от жеста на Доналд Туск. " Имаме 6 месеца да поставим старания освен за България. Трябва да създадем по този начин, че за всеки българин да остане чувството, че Европейски Съюз прави нещо за него ", съобщи Борисов. Няма да навлизаме в детайлности какви тъкмо са чувства на българина към Европейски Съюз и към българското председателство, тъй като това би било обект на напълно различен разбор, а напряко прекосяваме към идващият значим миг от него.
За премиера обаче въобще не беше толкоз елементарно, когато трябваше да приказва пред Европейския парламент по тематиките " корупция " и протичащото се с Национален парк " Пирин ", като отбраната беше потресаващо слаба - с запазване на " щъркелчета " и блатни кокичета.
Дългочаканата среща сред Европейски Съюз и Турция в Евксиноград
През март месец във Варна в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз се състоя дълго чаканата среща сред турския президент Реджеп Ердоган, ръководителя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и ръководителя Европейския съвет Доналд Туск. Своеобразен хазаин, несъмнено, беше българският министър председател Бойко Борисов. Срещата, определяна като историческа, беше натоварена с доста упования, само че както допуснаха редица политически анализатори, не излезе от рамките на блян към стопляне на връзките сред Европейски Съюз и Турция, като се изключи някои мнения по отношение на дейностите на Турция в Сирия, арестите на публицисти и жители на Европейски Съюз.
Какво си споделиха височайшите участници по време на конференция след срещата на водачите на Европейски Съюз и Турция - Варна 2018?
Жан Клод Юнкер не скри, че срещата на закрито с турския президент Ердоган не е предходна напълно без спънки: " По време на срещата ми се постановяваше да ставам и да се разхождам от стаята, само че няма да описвам за тази част от нея ", стартира речта си Юнкер, намеквайки за нажежената конюнктура на моменти по време на диалозите на водачите. Той акцентира, че Европейски Съюз няма срещу намесата на Турция Сирия, само че единствено в случай че тя става по силата на интернационалното право. Той призна, че бежанците, идващи от Турция, към този момент са доста по-малко и това е заслуга на Турция, а във връзка с обещаните на страната 3 мрлд. евро по съглашението за бежанците – не би трябвало да има подозрение, че обещанието ще бъде спазено (бел. ред. - съгласно публична статистика на Европейска комисия към оня миг тези пари са контрактувани, като част от тях са изцяло изплатени).

Съвсем предстоящо турският презедент Ердоган сложи и тематиката за либерализиране на визовия режим на турските жители, като прикани час по-скоро да бъде завършено това. " Това не би трябвало да се трансформира в политически въпрос, нашите жители би трябвало да запазят доверието си към Европейски Съюз ", добави Ероган и означи, че има упования и във връзка с автомизацията на Митническия съюз. По отношение на тероризма турският президент бе безапелационен: " Към сегашния миг Турция е цел за редица терористични организации. Миналата година организирахме една щит (бел. ред. - интервенцията " Щитът на Ефрат " ) и унищожихме над 3 000 терористи, тези интервенции способстват освен за жителите на Сирия, само че и на Европа. Не би трябвало да получаваме неоснователни рецензии, а поддръжка от Европейски Съюз... Страните от Европейски Съюз са стратегически сътрудници на Европейски Съюз, Турция е значим сътрудник и не би трябвало да се изолира, имаме трайни исторически взаимоотношения и общи ползи. Европейски Съюз подхожда по неправдив метод. Искаме правдивост в преценката " сподели още Ердоган.
Същевременно Борисов акцентира, че турските искания към България също са доста - за парцелите на мюфтийствата, за компенсациите, за Възродителния развой, за пенсиите, ръководството на водите, културните монументи. " За да не бъркаме тази лидерска среща с вътрешните въпроси, мисля, че с външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси ", добави той, като изясни, че изброил пред Ердоган и всички български искания - от компенсациите за тракийските българи до вмешателството във вътрешните ни работи. " Най-важната си цел, която поставихме да си подсигуряваме външната си граница, като граница на Шенген е изпълнена ", акцентира за край Борисов.

Дългоочакваната среща във Варна бе избрана от " Политико " като разпъване на турски локум, мнозина я нарекоха рутинна, други – в услуга на Ердоган, а дипломатът Стефан Тафров, част от кръга на " Демократична България " беше безапелационен, че " единствената значима вест в тази среща е фактът, че се е състояла ". Ние като че ли сме склонни да се съгласим с него... И въпреки всичко – в умозаключение стана ясно, че Турция остава сътрудник на Европейски Съюз и продължава да се бори за пълноправно участие в организацията. Изненадващо за публицистите обаче водачите на Европейски Съюз не сложиха човешките права като първо изискване към Турция за участието ѝ в Евросъюза, нито пък интервенцията в Африн, която Европейски Съюз счита за противозаконна и отвън рамките на европейското право. Затова пък просто желаеха от Турция да усъвършенства връзките си с Кипър и Гърция. Машалла!
Срещата Европейски Съюз – Западни Балкани
Другата основна среща по време на ротационното председателство на България бе срещата Европейски Съюз – Западни Балкани, която с изключение на с прегръдките и целувките, които си замени министър председателят Борисов с Тереза Мей, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на " Моста на вклюбените ", беше запомнена с приемането на така наречен Софийска декларация. Основен детайл във финалния ѝ текст беше " недвусмислената поддръжка на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани ". В декларацията категорично бе посочено, че Европейски Съюз е " решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ ". Всичко си има цена, несъмнено, а тази, която би трябвало да платят страните от Западните Балкани съгласно текста е " значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени ", плюс ценене на правата на индивида и на малцинствата. По отношение на корупцията и проведената престъпност категорично бе посочена нуждата от междудържавно съдействие и съдействие на равнище Европейски Съюз в битката с трафика на хора, наркотрафика и оръжейния трафик.

С декларацията Европейски Съюз пое ангажимент и за по-голяма съгласуваност на Западните Балкани в " региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората ". Като приоритет бе посочена енергийната сигурност. Декларацията планува усилване на мониторинга на промените посредством по-систематични задачи за партньорски инспекции по съответни случаи, както и въвеждане на мониторинг на правосъдните процеси в региона на тежката корупция и проведената престъпност.
Важен детайл от Софийската декларация е и планирането на Европейски фонд за народна власт. От този фонд ще се дават пари за Западните Балкани за развиване на самостоятелни и плуралистични медии. Освен това ще има удвояване на финансирането по " Еразъм + ", в това число основаване на " Лаборатория за младежта на Западните Балкани " още през тази година, която да обръща внимание на младежите и да се бори с " приключването на мозъци ". Този аспект беше категорично емфатичен от Доналд Туск, както и разбирателството за понижаване на цената на роуминга.
" Горещият картоф " на историческата среща бе разграничен на две – Косово и Македония. Сръбският президент Александър Вучич и косовският му сътрудник Хашим Тачи се здрависаха при подписването на декларацията за цифровата политика, въпреки и малко " побутнати " от Бойко Борисов. Спорът за статутът на Косово обаче продължава да стои на дневен ред пред водачите в Белград и Прищина и се изостря непрестанно - последната глава на напрежение в сагата е основаването на войска от Косово. А това извади мигновено нескрито ползите в района - на Турция, на Русия, на Съединени американски щати. И, несъмнено, се стигна до Организация на обединените нации, т.е. отново до приказки без последици.
Други двама водачи от Балканите също организираха основна двустранна среща – гръцкият министър председател Алексис Ципрас и македонският му сътрудник – Зоран Заев. Именно след нея стана ясно, че е вероятен компромис сред Македония и Гърция за името на страната, което по-късно докара до подписването на Договора от Преспа, който постави завършек на разногласието за името на Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи на конференция след срещата в София, че " не вижда друго бъдеще за Западните Балкани с изключение на европейското ", само че те би трябвало да свършат още доста работа. " Няма проект " Б " за Западните Балкани, те са интегрална част от Европа ", посочи Туск. Той също отхвърли да удостовери за допустимо присъединението им през 2025, само че подчертава на нуждата те да се предвижват напред, изпълнявайки съответни планове за засилвана на свързаността им с Европейски Съюз.
На френския президент Еманюел Макрон и на немския канцлер Ангела Меркел се падна " достойнството " да залеят балканските водачи със леден душ. Именно Макрон, чиято изразителност прочее тотално се разграничава от тази на множеството европейски водачи, още веднъж прояви темперамент и попари обнадеждените балкански страни, че и тях скоро ще ги грее европейско слънце. Той ясно съобщи, че не е последовател на европейското разширение: " Това, което следим през последните 15 години е, че Европа отслабва всякога, когато мислим за разширението ѝ. И аз не мисля, че ние вършим услуга на страните кандидатки или на самите себе си, имайки механизъм, който по някакъв метод към този момент няма правила и продължава да върви към по-голямо разширение ", съобщи Макрон пред кореспонденти в София. От своя страна Меркел разгласи, че " през днешния ден не приказваме за разширение, а за предоставяне на европейска вероятност на Западните Балкани " и че посочената по-рано от Европейската комисия опция Западните Балкани да се причислят през 2025 година не е реалистична.

От думите на Макрон стана ясно и още нещо: България скоро няма да влезе в Шенген. " Самото съглашение е на средата на реформирането си. Страната ви ще би трябвало да изчака то да се довърши ", бяха думите на Макрон, който в същото време разгласи, че въпреки всичко Франция поддържа влизането на България в преддверието на зоната, известно като ERM-2.
Относно разногласията по отношение на пакета " Мобилност ", чийто " татко " е той, Макрон увери, че регистрира спецификите на сухопътния превоза у нас, само че желае да се защитят обществените права на превозвачите. Затова тази промяна била нужна.
Срещата имаше и други измерения. Поставена бе тематиката за Иран и по-конкретно за изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка. Лидерите на Европейски Съюз бяха безапелационни - договорката за нуклеарната стратегия на Иран е значима, с цел да съществува мир в района.
Форумът, който се организира под мотото " Свързаност " бе признат като кулминационна точка на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Равносметката и европредседателството в числа
Как наподобява равносметката от миналото председателство в числа?
За провеждането му работиха 1550 служители от 35 институции. Основните събития бяха в Националния замък на културата, който претърпя главен ремонт. На негова територия се организираха 12 неофициални Съвети на министрите. България домакинстваше 284 събития, за които дойдоха 36 хиляди делегати и бяха отразени от 4700 публицисти.
2000 чиновници, охранители и служители на реда са се грижили дружно със 150 доброволци за техническото обезпечаване и сигурността на срещите. Основната част от работните съвещания се организираха и в Брюксел и в тях участваха 94 000 души. Резултатите от председателството са договарянето на 11 транспортни плана, които ще свържат Западните Балкани с останалата част от Съюза. 78 от отворените към този момент за договаряния общи документи, по този начин наречените досиета, към този момент са затворени. Приключили сме 2/3 от досиетата за европейския дигитален пазар, които наследихме от естонското председателство.

На 19 декември, в деня на формалното закриване на Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, оглавяващият го министър Лиляна Павлова даде обстоен доклад. " Колкото и нескромно да звучи, България съумя да затвори най-вече досиета от Триото – от 105 досиета успяхме да придвижим или затворим 78. Сигурно можеше и повече " – по този начин към този момент някогашният министър Павлова отговори на въпрос на БГНЕС. Все отново Павлова уточни един тип " неуспехи " т.е. какво би желала да реализира повече – общоевропейско решение по тематиката за единната европейска система за миграцията.
Други " неуспехи " - енергийният съюз и банковият съюз, само че нямало по какъв начин в границите на шест месеца да се придвижи цялото належащо законодателство. " Приемането в Шенген и еврозоната няма нищо общо с председателството, за постигането на тези цели сме изпълнили обективните критерии – става въпрос за такива критерии ", настоя Павлова в отговор на запитване на К2 за какво не сме съумели да създадем решителната крачка към тези лелеяни цели.
Скандалите
Не се размина, несъмнено, и без кавги. Най-напред се заформи скандал с формалния водеоклип, презентиращ страната ни като " украшение " и изработен особено за председателството. " Противно на това, което се твърди в формалния клип на Съвета на Европейски Съюз, чието председателство този месец пое България: " Не " в никакъв случай не значи " да ". Основно предписание за единодушие и почитание към дамите ". Това написа през януари в формалния си профил в Twitter френския евродепутат Карима Дели, която е ръководител на Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент. Дели в действителност непосредствено изиска този клип да бъде свален и упрекна основателите му, че насърчават половия тормоз.
Скандалите с известното видео не стопираха до тук. През февруари месец пък последваха обвинявания в плагиатство. Обвиненията бяха в брутални прилики с туристическа реклама на Италия от 2016 година.

Друг скандал също прикова медийното внимание - спонсорирано от Европейски Съюз младежко събитие в София. Представители на Европейския юношески конгрес показаха своето неодобрение по отношение на метода, по който Българското европредседателство провело събитието, разяснявайки несъответстващото държание на формалните лица, заети с организацията. Слаб мениджмънт, смяна на откритите правила и организирането на празненства с полуголи танцьорки са единствено част от рецензиите. Младежи и политици се срещнали по време на младежка конференция в София на 17-19 април, с цел да обсъдят по какъв начин да подобрят живота на младите европейци. Конференцията бе най-важното събитие от шестия цикъл на Структурния разговор с младежите, който има за цел да сближи политиците и младежите. Това, което се случило в София обаче, съгласно Луис Алварадо, президент на Европейския юношески конгрес, " било надалеч от действителността и разрушило работата на генерации дейни младежи ".
Колко платихме?
Павлова направи и сметка какъв брой ни е коствало европредседателството, като подсети, че бюджетната рамка беше тригодишна. Първоначално сме планували 166 млн. лв., само че сме икономисали 22 млн. лв.. Всичко това е отишло за застраховане на организация, сигурност, на поправки – на НДК, на резиденция " Бояна ". Без ремонтите обаче председателството коствало 62 млн. лв., въпреки че имало доста повече извършени събития – 300 с 35 000 участници, а сме очаквали 20 000.
България съобщи щафета на Австрия за идната половин година на публична гала церемония в края на юни. Преди това в Брюксел водачите на 28-те се събраха за финален път по време на българското председателство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР