Българското село и до ден днешен се смята за пазител

...
Българското село и до ден днешен се смята за пазител
Коментари Харесай

Царевец пази традиция на 2500 години

Българското село и до ден сегашен се счита за страж на християнските обичаи. Така е и в село Царевец. Жителите означават всеки празник, а през днешния ден дворът на локалната черква “Свети Димитър” оживя, изпълнен с детски шум и трепетни мерки за Великден. Кметът на селото Маргарита Петкова срещна децата с локалната християнска традиция на Велика събота.
“Традицията да се боядисват яйца се пази от близо 2500 години. Когато Мария Магдалена отива при император Тиберий, с цел да му каже за Христовото възкресение, тя му подарила едно яйце. Легендата споделя, че императорът не повярвал и споделил на дамата, че в случай че това е истина, би трябвало яйцето да се обагри в алено. Така и станало.От този миг нататък традицията била постоянно първото яйце да бъде боядисано в червен цвят “, описа на децата кметът Маргарита Петкова.
Най-щастливи на Велика събота са най-малките, защото всички дружно изпълнени с въображение и неповторими страсти изписват чудни перашки. Днес е последният ден от буйната седмица. На Велика събота църквата възпоменава телесното заравяне на Христос.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР