„Българското председателство на Съвета на ЕС приключи, но активната дейност

...
„Българското председателство на Съвета на ЕС приключи, но активната дейност
Коментари Харесай

Павлова: И след председателството България продължава активно да подкрепя съседите от Западните Балкани

„ Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз завърши, само че дейната активност на българската страна продължава в поддръжка на нашите съседи от Западните Балкани по пътя им за участие в Европейския съюз и НАТО “. Това съобщи министър Лиляна Павлова по време на среща през днешния ден с делегация от Република Македония, ръководена от Генералния секретар на Владата господин Драги Рашковски и състояща се от държавните секретари на обособените министерства.

Посещението на македонската делегация в София е поредна част от добросъседските връзки и обмяната на опит сред двете страни.

„ От извънредно значение е, че България и Македония съумяха да намерят това, което ни сплотява и да работим в партньорство “, уточни министър Павлова.

Тя увери македонските представители, че високо ценим напъните на настоящето държавно управление да реализира нужните основни промени по транспарантен и приобщаващ метод с оглед началото на договарянията за присъединение на Република Македония с Европейски Съюз през юни 2019 година, за което беше дадена вероятност по време на Българското председателство.

"Ще настояваме и по време на идващите ръководи на Съвета на Европейски Съюз да не се губи темпото в договарянията за разширение и да се извършва Софийския дневен ред, който водачите одобриха на срещата на върха в София “, съобщи министър Павлова.

Важен израз на партньорството по европейските въпроси сред България и Македония е осъществяването на взаимни планове в границите на стратегии за трансгранично съдействие, финансирани от Европейски Съюз. По време на срещата министър Павлова показа, че при договарянията за идната Многогодишна финансова рамка ще настояваме за развиване на тези стратегии, тъй като те способстват както за развиването на граничните региони, по този начин и за разширение на партньорствата на разнообразни равнища. В диалозите господин Рашковски и неговите сътрудници означиха, че се радват на положителните връзки, които поддържат с българската страна на разнообразни равнища и се надяват това да продължи, защото за тях е извънредно значимо да се поучат от опита на България, извървяла към този момент сложния път за присъединение към Европейски Съюз и заемане на равноправно място измежду старите страни членки.



„ Можете да разчитате на страната ни за шерване на опит и положителни практики от предпресъединителния интервал, както и за процесите след придобиване на участие. Вече работим по съответни планове за повишение на квалификацията на администрацията и шерване на опит и положителни практики в разнообразни браншове със страните от Западните Балкани “, сподели още министър Павлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР