Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха

...
Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха
Коментари Харесай

Съветът на ЕС и ЕП се споразумяха за промени в Шенген


Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха авансово съглашение по допълнения в потреблението на Шенгенската осведомителна система, заяви Съветът Европейски Съюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Споразумението визира полицейското и правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси, при граничните инспекции и връщането на нелегално пребиваващи в Европейски Съюз чужденци. Новите правила ще включват спомагателни типове сигнали, подавани в Шенгенската осведомителна система.

В известието е представен министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съгласно който измененията ще допринесат за битката с тероризма и тежката престъпност, както и за ръководството на миграцията.

Предвижда се отсега нататък Шенгенската осведомителна система да поема сигнали, подадени по водено разследване; за незнайни обвинени или издирвани; данни за пръстови отпечатъци или отпечатъци на длани, открити на мястото на осъществени тежки или терористични закононарушения.

Ще бъдат обработвани сигнали за деца, застрашени от похищение от родител, както и за деца и уязвими хора, които не би трябвало да бъдат позволени до пътешестване в полза на личната им сигурност.

В системата ще бъдат подавани сигнали по решенията за връщане на нелегално пребиваващи в Европейски Съюз чужденци, както и за неистинен документи или търсени движимости с висока стойност. Ще бъде наложително въвеждането на сигнали за издадени забрани за влизане в Европейски Съюз на чужденци.

По новите правила ще бъдат съгласувани средствата за осъществяването на гранични инспекции, в това число с потреблението на лицеви фотоси за установяването на самоличността. Предоставя се опция за потреблението на ДНК-профил при издирването на изчезнали хора или когато за проверявания липсват данни от отпечатъци, лицево изображение или когато тези данни не са подобаващи за определяне на самоличността.

Европол ще има право на достъп до всички типове данни в системата. Държавите в Европейски Съюз ще би трябвало да оповестяват на Европол за всяко открито сходство в системата, когато някой се търси за терористично закононарушение. Европейската гранична работа също ще има достъп до въведените в системата сигнали.

Предстои посочените промени да бъдат прегледани от Европейския парламент. Отбелязва се, че системата съдържа над 76 милиона сигнала. Миналата година страните от Европейски Съюз са създали в нея над 5,1 милиарда информации, които са довели до установяването на над 240 000 сходства по сигнали, въведени въпреки това от Общността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР